BiH
0

Regulacijom Vrbasa protiv poplava u Gornjem Vakufu

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
S ciljem zaštite od poplava na teritoriji općine Gornji Vakuf počela je realizacija nove faze projekta uređenja korita rijeke Vrbas, čija je vrijednost 112.575 KM.

Sredstva je osigurala Agencija za vodno područje rijeke Save a dio potrebnog novca za tu namjenu obezbijeđen je iz općinskog budžeta.

"Nakon što je uspješno završena regulacija korita rijeke Vrbas u donjem dijelu grada u dužini oko 550 metara iste aktivnosti provode se u gornjem toku Vrbasa, uzvodno od mosta na Bililu. Predviđeno je uređenje korita u ovom dijelu općine u dužini od 150 metara, a s obzirom da smo planirali dodatna sredstva od oko 100.000 KM, područje koje želimo zaštititi od mogućih poplava bit će još veće, kazao je Feni Sead Čaušević, načelnik Gornjeg Vakufa.

Naglasio je da su poplave koje su pogodile taj grad 2008. izazvale štetu od 800.000 KM dok je šteta od poplava 2010. procijenjena na oko 2.460.000 KM.

Zato su, dodao je, aktivnosti koje se provode od ogromnog značaja za stanovništvo Gornjeg Vakufa, naročito građane čije se kuće nalaze uz Vrbas.