Ali covid je i dalje tu
151

Regija bilježi porast broja pacijenata s koronom, u Sarajevu nema razloga za brigu

S. Š.
U Sarajevu je tokom pandemija koronavirusa bio uspostavljen punkt za drive in testiranje (Foto: T. S./Klix.ba)
U Sarajevu je tokom pandemija koronavirusa bio uspostavljen punkt za drive in testiranje (Foto: T. S./Klix.ba)
Države u regiji poput Srbije, Crne Gore i Hrvatske bilježe porast broja slučajeva pacijenata koji se sa godišnjih odmora vraćaju sa simptomima sličnim kao kod oboljelih od koronavirusa. Tim povodom, kontaktirali smo nadležne zdravstvene institucije u Kantonu Sarajevo.
Naime, prema pisanju hrvatskih medija, širenje novog soja koronavirusa koji nosi naziv Eris trenutno je najrasprostranjenije na obali Jadrana.

Sve više pacijenata se javlja sa simptomima grlobolje, začepljenog nosa, malaksalosti, a nerijetko je prisutna i povišena temperatura.

Osim toga, zdravstvo u Srbiji se priprema za Eris koji prijeti da dođe iz Mađarske gdje se svakodnevno bilježe novi slučajevi.

"Nacionalna laboratorija za sigurnost Nacionalnog zdravstvenog i farmaceutskog centra identifikovala je novu varijantu koronavirusa među laboratorijskim uzorcima ljudskih bolesti", navodi se na sajtu mađarskog Nacionalnog centra.

Broj slučajeva povezanih sa Erisom je pokazao značajan porast širom svijeta posljednjih sedmica, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ju je okarakterisala kao "varijanta koja zahtjeva pažnju".

Nova varijanta koronavirusa prvo je zabilježena početkom mjeseca u Sjedinjenim Američkim Državama, a riječ je o soju iz porodice omikron.

Mutacija 465, čiji je produkt EG.5 odnosno Eris, prisutna je u oko 35 posto slučajeva koronavirusa prijavljenih širom svijeta. Izvan SAD, EG.5 brzo raste u Irskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Japanu i Kini. Svjetska zdravstvena organizacija ga je nedavno dodala na svoju listu varijanti pod nadzorom.

S obzirom da veliki broj građana iz BiH putuje, kako regijiom, tako i državama svijeta, kontaktisali smo doc. dr. sc. Ademira Spahića iz JU Dom zdravlja Kanton Sarajevo.

Spahić nam kaže da se trenutno nema evidencije o drastično povećanju slučajeva koronavirusa koji je tu i "nikada neće nestati".

"Trenutno raspolažemo sa određenim brojem Ag testova i nikada nismo prestali sa testiranjem pacijenata koji imaju simptome koronavirusa, kao i sa vakcinacijom", kaže Spahić te dodaje:

"Prema svakodnevnome izvještaju koji dobijem od HES službe JU Doma zdravlja KS, nema apsolutno nikakve dramatičnih dešavanja. Koronavirus je tu, nikada nije nestao niti će nestati", saopćio je on za Klix.ba.

Također, prema našim saznanjima, testiranje na koronavirus u domovima zdravlja u Kantonu Sarajevo vrši se kod pacijenata koji imaju nešto jače simptome covid-19, kao i kod pacijenata koji se spremaju za operaciju.

U svakom slučaju, zdravlje i opreznost nam trebaju biti na prvom mjestu - zbog nas, ali i zbog svih u našem okruženju.