BiH
4

Reforma i racionalizacija zdravstvenog sistema u fokusu sjednice Doma naroda

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Reforma i racionalizacija zdravstvenog sistema te donošenje novog zakona o zdravstvenoj zaštiti i podzakonskih akata u Federaciji BiH neki su od zaključaka s posebne tematske sjednice Doma naroda Federalnog parlamenta.

Taj dom danas je razmatrao "Informaciju o stanju u zdravstvenom sektoru u FBiH s prijedlogom mjera" koju je prihvatila Federalna vlada.

Delegati su saglasni da treba poduzeti adekvatne mjere za unapređenje i poboljšanje rada na svim nivoima zdravstvene zaštite, te dosljedno uspostaviti i provoditi kontrolu kvalitete i sigurnosti zdravstvenih usluga uvođenjem protokola o pružanju zdravstvenih usluga.

Također, naglašena je važnost borbe protiv korupcije te uspostavljanje principa i mehanizama za ravnomjerno raspoređivanje i trošenje finansijskih sredstava.

Dom naroda je saglasan da treba izjednačiti status svih korisnika zdravstvenih usluga, izvršiti reviziju esencijalnih listi lijekova i uvesti kontrolne mehanizme propisivanja lijekova.

Također, zaključak je da se treba zalagati za formiranje agencije za zdravstvo na nivou države, ali i raditi na poboljšanju statusa zdravstvenih radnika.

Naglašena je i potreba hitnog donošenja zakona o konsolidaciji zdravstvenih ustanova u FBiH.

Šefovi klubova Doma naroda, kao i rukovodstvo, ocijenili su da su sjednice čija je tema stabilizacija zdravstvenog sistema na području Federacije prvi korak na putu rješavanja problema u ovom sektoru.

Federalna vlada prihvatila je informaciju o stanju u zdravstvu u FBiH na sjednici polovinom juna, te je proslijedila Domu naroda PFBiH, kao temelj za održavanje tematske sjednice.

Programom rada Vlade FBiH od 2015. do 2018. godine, u dijelu koji se odnosi na zdravstvo, predviđene su kontinuirane aktivnosti na konsolidaciji sektora zdravstva i njegovom financijskom, organizacijskom i strateškom prestrukturiranju. Osim toga, te aktivnosti su usuglašene i s Reformskom agendom BiH za isto razdoblje.