BiH
0

Referentna grupa Tuzla o posljedicama odluke tužiteljstva u slučaju porodice Mujkanović

FENA
Referentna grupa Tuzla, mreža devedeset nevladinih organizacija, želi izraziti svoje žaljenje zbog posljedica Odluke Kantonalnog tužilaštva Tuzla u predmetu porodice Mujkanović kojom tuženi nije tretiran kao počinioc nasilja, a koja je djelovala demotivirajuće na ostale žrtve nasilje u njihovoj borbi za siguran i dostojanstven život.

Iskustva u radu sa ženama, žrtvama porodičnog nasilja koja su uslijedila nakon donošenja Odluke pokazala su poražavajuće rezultate, te značajno otežala postupak pružanja pomoći žrtvama od stručnih osoba iz nevladinih organizacija koje istrajavaju u borbi s ovim društvenim problemom.

Članice Referentne grupe Tuzla već niz godina doprinose unapređenju inicijativa za suzbijanje i sankcioniranje nasilja, pružaju pomoć žrtvama, ohrabrujući ih da javno progovore o nasilju i oslobode se posljedica tradicionalnog poimanja položaja žene u porodici.

"Ne želimo postati pasivni posmatrači sve češćih pojava nasilja u porodici. Ne želimo nasilje prihvatiti kao porodični problem jer želimo o nasilju govoriti javno", naglašavaju iz referentne grupe.

Referentna grupa Tuzla ovim apelom želi podržati sve žrtve nasilja da istraju u njihovoj namjeri da o problemu nasilja u porodici govore javno, te da istraju u svojim nastojanjima da se njihov problem i problem zajednice u kojoj živimo tretira na način reguliran postojećim zakonima.

Nevladine organizacije nastavit će pružati otvorenu i nesebičnu podršku u zajedničkim nastojanjima da ovaj društveni problem dobije željenu dimenziju i njegovo rješavanje otvori vrata boljem i pravičnijem životu unutar naše zajednice.