Dragan Čavić
0

Referendum "obična ujdurma SNSD-a"

FENA
Predsjednik Demokratske partije Republike Srpske Dragan Čavić tvrdi da je priča o referendumu u RS-u „obična ujdurma SNSD-a“ i da će vrijeme pokazati da iza toga stoji dogovor Vlade RS-a i OHR-a.

„DP smatra da će se ispostaviti da nema uslova za referendum, jer je Vlada RS-a s OHR-om postigla dogvor da strane sudije ostanu u Odjeljenju za ratne zločine, a da nestanu iz Odjeljenja za organizovani kriminal“, tvrdi Čavić.

On je danas na pres-konferenciji u Banjoj Luci najavio i da će njegova stranka zatražiti izmjene i dopune Zakona o budžetu RS-a, da bi se spriječila praksa aktuelne Vlada RS-a, da pred kraj godine utvrđuje drugi rebalans budžeta.

“Skandalozna je činjenica da je Vlada RS-a jučer utvrdila drugi rebalans budžeta i da se opravdano može sumnjati da se radi o pripremama za reviziju, a kako bi se na vrijeme pokrile sve rupe u budžetu“, tvrdi Čavić.

Njegova stranka će, također, tražiti i formiranje anketnog odbora u Narodnoj skupštini RS-a da bi se pojasnile i objasnile tri „misteriozne budžetske stavke“ koje se nalaze i u rebalansu budžeta za ovu godinu, ali i u novom budžetu za 2010. koji je Skupština RS-a usvojila prije tri dana.

Prva stavka odnosi se na plaćanje konsultantskih usluga firmi „Deloitte Touche“ s Kipra, za šta je bužetom za iduću godinu planirano 4,1 milion KM, a u ovoj i prethodnoj po tom osnovu izdvojeno 5,6 miliona KM.

“Vlada RS-a plaća konsultantske usluge za autoput koji nema, niti će ga biti. Jasno je da je mreža autoputeva-mreža oko vrata RS-a“, smatra predsjednik DP-a.

On ističe i da Narodna skupština RS-a mora biti upoznata o izvještaju u vezi s ovim pitanjem i o utrošku sredstava pod stavkom - pomoći u inostanstvu za šta je za ovu i narednu godinu planirano 8,8 miliona KM.

“Postoje informacije da Vlada RS-a pod tim namjenama plaća tri američka advokata 250.000 dolara mjesečno i neke lobističke kuće“, kaže predsjednik DP-a.

On je upitao kakvi su efekti tog predstavljanja, kada slika RS-a pred međunarodnom javnosti „ne može biti crnja“ i šta rade predstavništva RS-a u inostranstvu kojima se iz budžeta RS-a uredno servisira 2,5 miliona KM.