{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Reeker: Dodik je odgovoran za nerješavanje pitanja vojne imovine

F
22.5.2013. u 14:28
0
2
Reeker: Dodik je odgovoran za nerješavanje pitanja vojne imovine
0
Reeker: Dodik je odgovoran za nerješavanje pitanja vojne imovine
Philip T. Reeker (Foto: Anadolija)
Sjedinjene Američke Države i Evropska unija nastavit će i dalje pružati punu podršku BiH na njenom euroatlantskom putu, ali konkretna rješenja koja će dovesti do napretka BiH su u rukama vaših lidera - kazao je danas u Sarajevu u intervjuu za novinske agencije zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Philip Reeker.
Podcrtao je da pojedini političari u ovoj zemlji drže za taoca budućnost BiH.

"Oni zaboravljaju da ste ih vi izabrali i zbog svojih uskih, stranačkih interesa zapostavljaju potrebe građana BiH", kazao je Reeker.

Reeker koji boravi u trodnevnoj posjeti BiH u okviru koje je održao predavanje studentima Američkog univerziteta u BiH te se sastao s predstavnicima nevladinih organizacija i predstavnicima međunarodne zajednice u BiH, rekao je kako je s predstavnicima nevladinih organizacija razgovarao o aktualnoj situaciji u BiH te istakao potrebu kreiranja povoljnijeg poslovnog ambijenta u BiH. Podsjetio je na zastrašujući podatak da su strane investicije u BiH u prošloj godini zabilježile pad od 30 posto.

"To je neshvatljivo, ako se zna da su investicije ono što pokreće zemlju. U BiH je teško pokrenuti biznis, a investitori su odbijeni nepovoljnim poslovnim okruženjem koje vlada. To treba promijeniti", zaključio je Reeker.

Osvrnuo se i na preporuke ekspertne grupe za reformu Federacije BiH te kazao da godinama sluša kako je Federacija BiH nefunkcionalna i skupa.

"Razgovarao sam s ekspertnom grupom koja je izradila 181 preporuku. Uradili su odličan posao i nadam se da će ove preporuke zaživjeti i kroz institucije", naglasio je.

Prokomentirao je i pitanje knjiženja vojne imovine, a što je uvjet za napredak BiH ka NATO-u te ponovio da je u pitanju čisto tehnička stvar.

"Ovdje ne govorimo o neurohirurgiji već o tehničkoj stvari i sve što je potrebno je malo volje da ova stvar bude riješena", rekao je.

Odgovornim za nepoštivanje dogovora lidera o vojnoj imovini Reeker drži predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

"Dodik je i meni, u nekoliko navrata, potvrdio da će riješiti ovo pitanje, ali odugovlači i pronalazi nove razloge da to ne učini. I to je činjenica. Koji su njegovi motivi za to, nisam siguran, to treba njega pitati", naglasio je Reeker.

Ponovio je da je međunarodna zajednica isfrustrirana stagniranjem BiH u trenutku kada sve ostale zemlje u regionu krupnim koracima prelaze put ka Europi.

"Srbija je u posljednjih devet mjeseci napravila ogroman napredak, postigla dogovor s Prištinom i postala izuzetno svjesna potrebe za ekonomskim razvojem. U isto vrijeme, BiH se ne pomjera. I to nas frustrira jer smo uložili toliko napora u ovu zemlju", dodao je Reeker.

Pojasnio je da apsolutno nije bitno koji je entitet u BiH postigao veći napredak kada je u pitanju usklađivanje s EU standardima jer će BiH u EU kao jedinstvena država ili neće nikako.

"BiH je suverena i cjelovita država i samo kao takva ima našu nepodijeljenu podršku", istakao je.

Ponovio je neophodnost implementacije presude Suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci" jer je to jedna od stvari koje intenzivno koče napredak BiH ka Europi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: