Ograničene isporuke
24

Redukcije gasa i januarski minusi: Toplane u Sarajevu počele koristiti alternativna goriva

V. K.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Predstavnici preduzeća Toplane Sarajevo obavijestili su javnost da su u narednim danima prinuđeni zagrijavanje djelimično vršiti putem alternativnog goriva, a kao glavni razlog za to navodi se redukcija prirodnog gasa u Kantonu Sarajevo.

Naime, prema saopćenju kompanije, Energoinvest je ograničio isporuku prirodnog gasa prema kompaniji Sarajevogas, što je dovelo do smanjene isporuke i prema Toplanama.

"Budući da KJKP 'Toplane - Sarajevo' kao osnovno gorivo za proizvodnju toplotne energije koriste prirodni gas, a kako 'Energoinvest' d.d. kao glavni dobavljač prirodnog gasa nije nabavio dovoljne količine gasa te reducirao njegovu isporuku, KJKP 'Toplane - Sarajevo' danas (12. januara 2022. godine), na dijelu svojih kotlovskih postrojenja vrše zagrijavanje putem alternativnog goriva, kako bi naši korisnici imali kontinuiranu isporuku toplotne energije", saopćeno je iz ovog preduzeća.

Također, navedeno je kako su sva kotlovska postrojenja trenutno u pogonu s ustaljenim režimom rada.

"Imajući u vidu da zbog vremenske prognoze, koja u narednim danima predviđa znatan pad temperature, te zbog ograničenog obima isporuke prirodnog gasa, a usljed problema "Energoinvesta" d.d. da osigura dovoljne količine, KJKP "Toplane - Sarajevo" obavještavaju svoje korisnike da su sva kotlovska postrojenja trenutno u pogonu s ustaljenim režimom rada", navode Toplane.

Na kraju, iz preduzeća su saopćili kako očekuju da Energoinvest u saradnji s Vladom Kantona Sarajevo u narednom periodu osigura dovoljne količine gasa.

"S obzirom na to da su određene količine alternativnog goriva potrošene u protekloj sezoni te shodno činjenici da pri niskim temperaturama zagrijavanje putem alternativnog goriva možemo vršiti 1-2 dana, očekujemo da će 'Energoinvest" d.d. u saradnji s Vladom Kantona Sarajevo osigurati dovoljne količine gasa kako bi se trenutna situacija prevazišla", zaključuju iz sarajevskih Toplana.