Gužva prije ljetne sezone
0

FOTO / Redovi za izdavanje biometrijskih pasoša

Piše: A. K.
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Dolazak ljeta i nada da će vize uskoro biti prošlost nagnale su građane naše zemlje da vade biometrijske pasoše što je uzrokovalo gužve na mjestima ispred objekata kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova koji izdaju nove pasoše.
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Prema informacijama iz Agencije za identifikaciona dokumenta (IDDEEA) do danas je odštampano 161.099 biometrijskih pasoša. U proteklih sedam dana odštampano je 10.002 pasoša.

Građani BiH do danas su kod nadležnih organa podnijeli 178.556 zahtjeva za izdavanje biometrijskih pasoša.

"Zakonski rok za izdavanje pasoša u redovnoj proceduri iznosi 30 dana. U praksi je pasoš spreman za izdavanje nakon 20 dana, a vrlo često i ranije", rekla je za Sarajevo-x.com Amila Opardija, portparol IDEEA-e.

Svi elektronski zahtjevi pristigli u IDDEEA-u od strane MUP-ova odmah se realiziraju, što znači da vremenski period od podnošenja zahtjeva kod nadležnog MUP-a do samog uručenja pasoša uglavnom zavisi od brzine provjere podataka kod nadležnih MUP-ova i matičnih ureda.

Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Štampanje i distribucija pasoša ka nadležnim organima vrši se kontinuirano bez problema i prema ustaljenom planu štampanja i distribucije.

Cijena izrade nove putne isprave je 40 KM, s tim da u hitnim slučajevima Agencija može izraditi pasoš za 48 sati i to košta 200 KM.