Uvedene nove opcije
6

Redizajnirane web-stranice institucija BiH

FENA
Vijeće ministara BiH (VMBiH) okončalo je realizaciju projekta u okviru kojeg su redizajnirane web-stranice 21 institucije BiH na sisitemu e-vlade, saopćeno je iz Generalnog sekretarijata VMBiH.

Redizajnirane stranice su sadržajnije, preglednije i ono što je posebno bitno prilagođene su osobama s posebnim potrebama prema W3C standardima (Web Content Accessibility Guidelines).

Tako korisnik može mijenjati veličinu slova, vrstu slova ili odabrati jedan od predložaka dizajna čije su boje, slike i slova u potpunosti prilagođene grupama ljudi s poremećajem boja.

U sklopu projekta izvršena je i optimizacija baze podataka, čime je omogućen brži pristup stranici i podacima, kao i povećanje broja korisnika koji istovremeno mogu pristupiti web-stranici.

Također, povećana je sigurnost jer se sada stranici pristupa putem HTTPS protokola.

Uvedeni su i novi moduli, te je unaprijeđen rad postojećih, kao što su nova fotogalerija, poboljšan mehanizam pretrage, web-statistika koja će biti povezana s Google Analytics statistikom, CMS statistika.

Institucije za koje je rađen redizajn i unapređenje funkcionalnosti su Vijeće ministara BiH, Ured predsjedatelja Vijeća ministara BiH, Ministarstvo komunikacija i saobraćaja BiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH, Ministarstvo pravde BiH, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Direkcija za evropske integracije, Agencija za promocijuu inostranih ulaganja, Direkcija za ekonomsko planiranje, Agencija za rad i zapošljavanje, Služba za zajedničke poslove, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, Institut za mjeriteljstvo, te Državna komisija za saradnju s UNESCO-om.

Osim toga, nove institucije koje će biti sastavni dio web-portala Vijeća ministra BiH i za koje je rađen prijenos sadržaja na novu platformu su Ministarstvo odbrane BiH, Ured za veterinarstvo, Agencija za zaštitu ličnih podataka, Pravobraniteljstvo BiH i Predsjedništvo BiH.

Sadržaji stranice su na sva tri službena jezika u BiH i na engleskom jeziku.

Dinamika objave novih web-stranica za ostale institucije planirana je do kraja marta.