{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Redizajnirane web-stranice institucija BiH

F
14.2.2013. u 16:19
6
5
Redizajnirane web-stranice institucija BiH
6
Redizajnirane web-stranice institucija BiH
Vijeće ministara BiH (VMBiH) okončalo je realizaciju projekta u okviru kojeg su redizajnirane web-stranice 21 institucije BiH na sisitemu e-vlade, saopćeno je iz Generalnog sekretarijata VMBiH.
Redizajnirane stranice su sadržajnije, preglednije i ono što je posebno bitno prilagođene su osobama s posebnim potrebama prema W3C standardima (Web Content Accessibility Guidelines).

Tako korisnik može mijenjati veličinu slova, vrstu slova ili odabrati jedan od predložaka dizajna čije su boje, slike i slova u potpunosti prilagođene grupama ljudi s poremećajem boja.

U sklopu projekta izvršena je i optimizacija baze podataka, čime je omogućen brži pristup stranici i podacima, kao i povećanje broja korisnika koji istovremeno mogu pristupiti web-stranici.

Također, povećana je sigurnost jer se sada stranici pristupa putem HTTPS protokola.

Uvedeni su i novi moduli, te je unaprijeđen rad postojećih, kao što su nova fotogalerija, poboljšan mehanizam pretrage, web-statistika koja će biti povezana s Google Analytics statistikom, CMS statistika.

Institucije za koje je rađen redizajn i unapređenje funkcionalnosti su Vijeće ministara BiH, Ured predsjedatelja Vijeća ministara BiH, Ministarstvo komunikacija i saobraćaja BiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH, Ministarstvo pravde BiH, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Direkcija za evropske integracije, Agencija za promocijuu inostranih ulaganja, Direkcija za ekonomsko planiranje, Agencija za rad i zapošljavanje, Služba za zajedničke poslove, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, Institut za mjeriteljstvo, te Državna komisija za saradnju s UNESCO-om.

Osim toga, nove institucije koje će biti sastavni dio web-portala Vijeća ministra BiH i za koje je rađen prijenos sadržaja na novu platformu su Ministarstvo odbrane BiH, Ured za veterinarstvo, Agencija za zaštitu ličnih podataka, Pravobraniteljstvo BiH i Predsjedništvo BiH.

Sadržaji stranice su na sva tri službena jezika u BiH i na engleskom jeziku.

Dinamika objave novih web-stranica za ostale institucije planirana je do kraja marta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: