Turistički grad
16

Red vožnje javnog prijevoza u Mostaru nerazumljiv građanima, a kamoli turistima

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Javni prijevoz važan je dio usluge svakog, a posebno turističkog grada. Mostar kao jedan od naših najvažnijih turističkih centara po tom pitanju loše stoji, a red vožnje Mostar busa nerazumljiv je i građanima Mostara, a kamoli stranim turistima.

Mnogi strani turisti požalili su nam se na javni prijevoz, posebno na red vožnje koji sadrži autobusne linije, njihove glavne usputne stanice i samo vrijeme polaska. Za nekog ko je prvi put u Mostaru praktično je neupotrebljiv jer ne sadrži osnovnu informaciju - kada određeni autobus dolazi na željenu stanicu.

Zamislite da ste jedan od stotina hiljada gostiju koji, posebno ljeti, dolaze u grad na Neretvi, da stojite na Španskom trgu, gledate u taj službeni komad papira i pokušavate shvatiti kako da se autobusom prebacite, recimo, u Blagaj. Koliko vam znači informacija da autobus kreće iz Sjevernog logora u deset sati ako ne znate gdje je to? Putovanje je skoro nemoguće bez asistencije nekog ko živi u Mostaru i duži vremenski period koristi javni prijevoz.

Mnogi su nam kazali da se lakše snaći u svjetskim metropolama kao što su London ili Pariz, nego u jednom Mostaru. Možda su mobilne aplikacije koje predlažu opcije kako se od jedne tačke prevesti na drugu za današnji Mostar nedostižne, ali malo pregledniji red vožnje gradskih autobusa s naznačenim vremenima dolaska trebao bi biti dostupan.

"Ne moram biti stranac, ni ovako se ne mogu snaći s ovim redom vožnje", komentar je jedne naše sugrađanke.

U Mostar busu nam kažu da su svjesni ovog problema, te da je ovakav red vožnje proizvod okolnosti i da se nije isplatilo za dva mjeseca, koliko on važi, praviti drugačiji.

"Ovaj red vožnje vrijedi do početka nove školske godine, a u posljednje vrijeme smo stalo trebali mijenjati linije zbog radova na kolektoru. Ranije smo imali red vožnje s isrcratnim linijama, kao i male knjižice. Sada smo na ovom formatu od jedne stranice", kazali su nam.

Kažu da u prostorije Mostar busa dnevno dođe petanestak ljudi koji traže red vožnje, iako je on dostupan na službenoj stranici preduzeća.

"Kada se autobusne linije ustale, vjerujem da će doći do promjena. Postoje prijedlozi da poseban red vožnje radimo za svaku stanicu, pa da onda taj bude dostupan na oglasnoj ploči te stanice", kažu iz Mostar busa.