Usvojila Skupština HNK
2

Rebalans budžeta HNK težak 369 miliona KM, pokriva i deficit od 8,5 miliona iz ranijeg perioda

G. Š.
Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona je na današnjoj sjednici usvojili prijedlog izmjena i dopuna budžeta HNK-a za 2023. godinu u iznosu od 369.243.240 KM, kao i prijedlog o izmjeni i dopuni zakona o izvršenju budžeta HNK-a za tekuću godinu.
U izmjenama i dopunama budžeta za 2023. godinu, između ostalog, planirano je pokriće deficita iz ranijeg perioda u iznosu od 8.5 miliona KM.

Od toga 4,5 miliona KM odnosi se na pokriće dijela deficita iskazanog 2018. godine u skladu sa odredbama Zakona o izmjenama i dopunama zakona o budžetima Federacija BiH.

Također je planiran iznos od dva miliona KM na osnovu Sporazuma o načinu izvršavanja obaveza HNK prema Gradu Mostaru koji će se preusmjeriti za Zračnu luku Mostar i dva miliona KM na osnovu zaključivanja Ugovora o vansudskoj nagodbi i Sporazuma o izmirenju duga prema Općini Prozor-Rama.

Marija Buhač
Marija Buhač


Premijerka HNK-a Marija Buhač je istaknula da je rebalans budžeta zapravo preraspodjela unutar stanja koje je Vlada HNK zatekla preuzimajući dužnost.

"Za Rebalans je bilo više razloga i na prihodovnoj i na rashodovnoj strani. Kada govorimo o prihodima, imamo povećanje poreznih prihoda, povećanje i namjenskih prihoda, kao i transfer iz FBiH u iznosu od 19,4 miliona KM, a budžetom za 2023. godinu on je bio ukalkulisan u iznosu od 4,5 miliona KM", kazala je premijerka Buhač.



Naglasila je, da je iznos prihoda od poreza 15 miliona KM, a neporeznih prihoda 13,2 miliona KM.

"Imamo i korekcija na naplati različitih naknada i tarifa, te kreditno zaduženje kod Razvojne banke za finansiranje Pedijatrije SKB-a Mostar što je bilo potrebno uračunati. Naravno, taj kredit istovremeno ide i u rashode kao izdatak odnosno transfer, a morao je da bude uvršten u ovaj dokumenat jer će sredstva ići preko Vlade HNK. Paralelno s ovim, imamo povećanje i na rashodovnoj strani koje je, prije svega, rezultat izmjena kolektivnih ugovora tokom ove godine, potom Sporazuma između Vlade i Grada Mostara za plaćanje rente", pojasnila je premijerka Buhač.

U Rebalansu budžeta, kako je naglasila, vidljiva su izmeđuostalih povećanja sredstava za Aerodrom Mostar, Zavod za javno zdravstvo HNK, Veterinarski zavod i pripravnike.

Skupštinski zastupnici HNKsu također usvojili dokumenat okvirnog budžeta HNK za period od 2024. do 2026. godine.

Pri izradi tog dokumenta, kako je naglašano, Vlada HNK se koristila ranije usvojenim smjernicama ekonomske i fiskalne politike za isti period, u kojima su sadržani mikroekonomski pokazatelji i realni prihodi, kao i okvir za nadolazeći srednjoročni period.