BiH
134

Reakcije na odluku u Hagu: Dokazano je da je istrebljenje nesrba bio cilj rata

Klix.ba
Amir Ahmić
Amir Ahmić
Bošnjački oficir za vezu sa Haškim tribunalom Amir Ahmić ocijenio je pozitivno današnju odluku Pretresnog vijeća Haškog tribunala kojim je predsjedavao sudija Alphons Orie, a koje je dobacilo zahtjev za oslobađanje od krivice u postupku protiv ratnog zločinca, komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), Ratka Mladića, osumnjičenog za genocid. Sve tačke optužnice protiv Mladića ostaju na snazi, uključujući i za genocid u Bosni i Hercegovini.

"Ovo je poluvrijeme. No, veoma je značajno da je Vijeće ocijenilo dokaze Haškog tužilaštva kao dovoljne, odnosno da smatra da su sve tačke optužnice dokazane. No, sada predstoji postupak odbrane. Odgovornost tužioca je da se dobro pripreme i daju argumentaciju za odbranu u narednih godinu dana koliko će da traje iznošenje odbrane ", kazao je Ahmić za Klix.ba.

Međutim, Ahmić je oprezan i kaže da je i u nekim ranijim slučajevima Haški tribunal u međupresudama odlučivao, na sličan način, ali su kasnije, u konačnim presudama, te tačke osporene.

Aktivista Udruženja svjedoka i žrtava genocida BiH, bivši logoraš Omarske i Manjače Satko Mujagić kaže da je istrebljenje nesrba sa područja koje je kontrolirao Ratko Mladić bio osnovni cilj rata i da je to potvrđeno i danas u Hagu.

"Ova međupresuda je važna i za porodice žrtava i za historiju Balkana, za utvrđivanje karaktera rata u BiH. Ovo je još jedan dokaz, sada i pravni, da masovna ubistva, masovna silovanja, ogroman broj logora i progoni na teritoriji RS, kao i uništenje kulturnih vjerskih i privatnih dobara Bošnjaka i Hrvata, nisu samo pojedinačni zločini grupa i pojedinaca, nego sam cilj i način vođenja rata od strane bosanskih Srba", kazao je Mujagić za Klix.ba.

Ista odluka je donesena ranije u slučaju Milošević, kao i nedavno u slučaju Radovana Karadžića.

"Postojanje genocidnog plana kao načina vođenja rata tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu još jednom potvrđeno i kao pravna činjenica", rekao je Mujagić.