Vraćanje povjerenja
215

Reakcije iz Vijećnice: Doživotna kazna Karadžiću predstavlja historijski trenutak

Piše: M. N.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Svi koji su danas pratili izricanje presude Radovanu Karadžiću u sarajevskoj Vijećnici, kazali su da je ovo historijski trenutak koji je bitan za vraćanje povjerenja među ljudima i narodima BiH, ali i da je istaknuta razlika između žrtve i agresora.

Adil Kulenović iz Kruga 99 kazao je kako svaki pošteni čovjek, bio Srbin, Bošnjak ili Hrvat, treba osjetiti satisfakciju, a oni pripadnici srpskog naroda koji osjete stid za ovu presudu i za djela zbog kojeg je do presude došlo, biti će najčasniji dio da sutra dođe do povratka pomirenja, moralnog odnosa između ljudi i vraćanja međusobnog dostojanstva svih građana, ne samo u BiH, već i u regiji i cijeloj Evropi.

"Danas se i čovječanstvo nalazilo pred velikim ispitom - da li će njene institucije moći donijeti adekvatnu presudu koja će biti na nivou savremene civilizacije. Pred nama tek stoji vrijeme da nakon izrečene presude utvrdimo sve ono što znači prihvatanje odgovornosti za udruženi zločinački poduhvat, genocid, ali i prihvatanje odgovornosti za naredne postupke", kazao je Kulenović nakon presude.

Senida Karović iz Unije civilnih žrtava Kantona Sarajevo kazala je kako su emocije još uvijek jake, ali da joj je drago što Karadžić osuđen na doživotnu kaznu zatvora uprkos lobiranju Srbije i Rusije da se sudije promijene.

"Drago mi je da je pravda na određeni način zadovoljena, da je dobio doživotnu robiju, da je osuđen za udruženi zločinački poduhvat u Sarajevu, za terorisanje i ubijanje civila Sarajeva i drago mi je da smo, pored svih nastojanja da se izjednači žrtva i agresor, vidjeli da je Haški tribunal uvidio ko je žrtva. Ovo je dokaz da svako ko je činio zločin mora odgovarati", kazala je Karović.

Amor Mašović kazao je da je simbolika da je u ovoj zgradi koju je Karadžić zapalio 1992. godine slušano izricanje presude doživotnog zatvora i u zgradi u kojoj će ubuduće sadržavati sve dokumente i o suđenju ratnom zločincu Karadžiću i ostalima.

"Pooštrena kazna je jedina jedina prava, poštena i tačna kazna koja sljeduje za sva krivična djela za koja je osuđen. Danas je izrečena još jedna presuda, koje nismo svjesni, a to je ujedno drugostepena presuda Ratku Mladiću jer je jednaka odgovornost njih dvojice u zločinačkom poduhvatu. Ova presuda bi mogla biti historijska ako poluči neke druge stvari za stabilizaciju ovog prostora. Trebala bi biti posljednji trenutak u kojem treba reagovati visoki predstavnik i Parlamentu i svima nama nametne zakon o negiranju genocida i da se otvori proces političko-pravnih posljedica koji proizilaze iz životnog djela zločinca Karadžića, dakle pitanje opstanka entiteta nastalog na udruženom zločinačkom poduhvata. Karadžić nije osuđen kako psihijatar i pjesnik kako se predstavlja, on je osuđen kao organ vlasti paratvorevine Srpske republike BiH i tako osuđen kao vrhovni komandant srspke vojske i predsjednik paratvorevine", rekao je Mašović.

Profesorica prava Hajrija Sijarčić Čolić kazala je kratko kako je ovo najstrožija kazna koja se može izreći.

"Drugo je pitanje pravde, pravičnosti i satisfakcije, ali ovo je maksimalna kazna koja se može izreći", rekla je.

Merisa Karović Babić iz Instituta za istraživanje zločina kazala je da je ovavka presuda bila očekivana.

"Nažalost nemamo presudu za genocide u u sedam drugih općina tokom 1992. godine, ali bilo je za očekivati jer je Haški tribunal u cijelom nizu presuda lokalizirao genocid na Srebrenicu", kazala je.