Istorijski trenutak
0

Reakcije iz svijeta na Mladićevo hapšenje

FENA
Vijest o hapšenju bivšeg vojnog zapovjednika bosanskih Srba Ratka Mladića svijet je u četvrtak pozdravio kao istorijski dan za pravu i pomirbu u regiji te za srbijanski put prema članstvu u Evropsku uniju iako samo to ipak neće biti dovoljno, kako je upozorila Holandija.

To je "istorijski dan za međunarodnu pravdu", on označava "napredak u borbi protiv nekažnjivosti zločina", rekao je u Parizu glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Cahterine Ashton zatražila je da Mladić "bez odgode" bude izručen Haškome tribunalu i poručila da je hapšenje "važan korak naprijed za Srbiju i za međunarodno pravosuđe".

Povjerenik Evropske komisije za proširenje Stefan Fuele pozdravio je "istorijski potez Srbije koja je pokazala da je razumjela ključnu važnost pomirbe u regiji" i objasnio kako je "regionalna pomirba dio političkih kriterija za pristupni proces Uniji".

Mevlut Cavusoglu, predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, najstarije panevropske ustanove, rekao j da je "vijest o hapšenju velika vijest za budućnost Srbije, zakon i pravdu te borbu protiv nekažnjivosti zločina".

Britanski ministar vanjskih poslova Wiliam Hague čestitao je srbijanskim vlastima na hapšenju koje je nazvao "istorijskim trenutkom za regiju" razdiranu strašnim ratovima 90-ih te poručio: "Danas su naše misli s rodbinom žrtava ubijenih u opkoljenom Sarajevu i rodbinom žrtava genocida u Srebrenici".

Britanski ministar obrane Liam Fox rekao je da hapšenje narodu Srbije "pruža izglede da zatvori ili barem počne zatvarati nesretno poglavlje u svojoj istoriji".

"Pravda je spora ali dostižna", rekao je slovenski premijer Borut Pahor i čestitao Srbiji na hapšenju osobe koja je bila "simbol genocida u Srebrenici" i "velikog zla". Pahor je izrazio nadu da će Mladićevo hapšenje i suđenje biti korak k pomirenju i saradnji u regiji.

Čestitke Srbiji i njezinu predsjedniku Borisu Tadiću uputio je švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt te ocijenio da su "evropski izgledi za Srbiju sada sjajniji nego ikada".

Međutim, holandski premijer Mark Rutte rekao je da je hapšenje "važan element", ali da on "ne znači automatski i pristup. To ne ide tako".

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini ocijenio je da hapšenje pokazuje "veliku demokratsku zrelost Srbije", da je to "istinska prekretnica koju (EU) pozdravlja" i taj potez "još više približuje Srbiju Evropi i Evropskoj uniji".