Nakon govora u UN-u
65

Reakcije iz RS-a: Dok blokiraju institucije BiH Komšića optužuju za rušenje države

S. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Današnje izlaganje predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija izazvalo je niz reakcija političara iz entiteta Republika Srpska.

Član predsjedništva BiH Milorad Dodik je i prije samog izlaganja kritikovao Željka Komšića, ali i generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa.

"Jednog dana kada se bude pisala historija, onda će se reći da je generalni sekretar UN-a primio u privatnu posjetu čovjeka koji je klevetao druge u BiH i da je to doprinijelo nerazumijevanju, nepomirenju, nefunkcionisanju BiH i zato se ona raspala", rekao Dodik.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić kazala je da je Komšić svojim izlaganjem, bez pristanka Predsjedništva BiH, pokazao da se bori za bošnjačke nacionalne ciljeve i ličnu političku budućnost.

"Željko Komšić zna da mu to što je rekao na Generalnoj skupštini može da posluži samo za ostvarivanje vlastitih ciljeva, a to je ponovno kandidovanje na izborima 2022. godine, uz pomoć visokog predstavnika, kojeg on priziva i priznaje", rekla je Majkić.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić rekao je da je izlaganje Komšića potpuni promašaj za BiH i za region, te da on lažno predstavlja Hrvatski narod.

"Komšić je sve ono što ne treba da se desi ni u regionu, ni u BiH. Ono što on radi je širenje nepovjerenja, sukoba i ugrožavanje stabilnosti, ako unutar BiH, tako i odnosa sa Srbijom i Hrvatskom, a vjerovatno će se to negativno odraziti i na odnose sa EU i drugim velikim zemljama", rekao je Stevandić.

Šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać također je oštro kritikovala Komšića kazavši da je Komšić još jednom pokazao da je BiH "sve više takozvana država".

"Iznoseći lične i partijske konstrukcije i stavove, posebno o susjednim državama i nekim događajima koji su se dešavali u regionu, opet potvrdio da ta politika sarajevske čaršije zna samo za sebe i da su joj razumijevanje okruženja i stvarna želja za mirom i saradnjom u regionu potpuno neželjene stvari", dodala je.

Milan Tegeltija, savjetnik člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, također je oštro kritikovao obraćanje Komšića u UN-u.

"Političko Sarajevo samo nek nastavi da uzurpira i prisvaja institucije, pretvarajući ih u bošnjačke. Samo nek ne poštuju procedure i nadležnosti. Samo nek se ponašaju bahato i osiono otimajući prava Srba ali i Hrvata. samo nek se ponašaju kao samostalni vlasnici BiH. To je baš dobro", rekao je Tegeltija.