"Prst u oko žrtvama"
38

Reakcija udruženja: Ako osumnjičeni za genocid pobjegnu u Srbiju odgovornost je na sudiji

A. Ku.
Munira Subašić, predsjednica Pokreta (Foto: N. G./Klix.ba)
Munira Subašić, predsjednica Pokreta (Foto: N. G./Klix.ba)
Na odluku Suda Bosne i Hercegovine da uz određivanja mjera zabrane pusti na slobodu šest osumnjičenih za genocide nad Bošnjacima zajedničkim saopćenjem su se oglasili Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa".
"Puštanjem na slobodu optuženih za počinjeni genocid u Srebrenici je prst u oko žrtvama genocida. I pored opšte poznate činjenice da su svi optužen, i a i osuđeni, kada su dobili priliku, pobjegli u Srbiju nije dovoljan argument za sudiju da istima odredi pritvor", naveli su.

Ističu da ukoliko ovih šest osumnjičenih pobjegne za Srbiju odgovornost za nekažnjavanje snosi isključivo sudija koji je donio odluku o puštanju na slobodu optuženih.

Podsjetimo, Sud BiH je 16. decembra donio rješenje kojim je odbijen prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje pritvora osumnjičenima Lazaru Ristiću, Mladenu Mihajloviću, Dragoji Ivanović, Predragu Ristiću, Stanoji Birčakoviću i Miloradu Birčakoviću.

Jednomjesečni pritvor je određen Sretenu Miloševiću, a svi oni se dovode u vezu sa strijeljanjem i ubistvom oko 800 žrtava bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Orahovac, a nakon pada Zaštićene zone Srebrenica 1995. godine.