BiH
1

Reakcija MUP KS: Greške pri imenovanju savjetnika ne mogu se pripisati ministru

FENA
Muhamed Budimlić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Muhamed Budimlić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) reagiralo je danas u povodu informacije o pokretanju istrage protiv ministra Muhameda Budimlića, navodeći da je radnopravni status savjetnika nosilaca izvršne vlasti (ministara) u KS-u reguliran odredbama Zakona o radnopravnom statusu članova Vlade KS-a.

MUPKS u saopćenju za javnost navodi da uvjeti za angažman savjetnika se najčešće propisuju podzakonskim aktom institucije (Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji), što nije slučaj s Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, u kojem se u članu 29. navodi samo da se pri Kabinetu ministra utvrđuju dva mjesta savjetnika koji nemaju status državnih službenika i na čija prava i obaveze se primjenjuju odredbe člana 20. Zakona o državnoj službi Federacije BiH.

Shodno tome, svi u lancu odgovornosti koji su pripremali potrebnu dokumentaciju za prijem savjetnika ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo su bili dužni provjeriti ispunjavanje uvjeta i obavijestiti rukovodioca organa ukoliko su smatrali da neke stvari nisu u skladu s Pravilnikom i navedenim zakonom.

"Imenovanje savjetnika je administrativno pitanje i spada u oblast disciplinske odgovornosti, a greške koje su eventualno napravljene u vezi s tim, mogu se odnositi samo na službe koje pripremaju rješenja, a nikako se ne mogu stavljati na teret ministru", navodi se u saopćenju.

Kako se dalje navodi, prethodni ministar MUP-a je, također, imao dva savjetnika (Ljiljana Sakić i Safet Ćutuk), ali niko nije postavljao pitanja ne samo uslova i svrsishodnosti njihovog imenovanja, s obzirom na činjenicu da su oboje imenovani na mjesta savjetnika samo nekoliko dana nakon što su dobili rješenja o sticanju uslova za odlazak u penziju, kao i potrebne otpremnine, nego i četvorogodišnjeg odsustva s radnih mjesta, jer su ih rijetki uopšte u tom periodu viđali u objektima MUPKS-a, ali su uredno vođeni na platnom spisku Kantona Sarajevo.

"U periodu kada je pokrenuto pitanje regularnosti angažmana savjetnika ministra Budimlića, on sam je aktivno učestvovao u rasvjetljavanju slučaja omogućivši u potpunosti uvid u svu potrebnu dokumentaciju kako istražiteljima FUP-a, tako i inspektorima Federalnog ministarstva pravde, te je odmah postupio u skladu sa njihovim nalogom i otpustio savjetnike nanijevši istima štetu, jer te osobe lično nisu napravile nikakav propust, a snose teške posljedice zbog nastale situacije", stoji u saopćenju.

U MUP-u KS-a smatraju da se iz svega spomenutog nameće zaključak da nije slučajno što se informacije o istrazi protiv ministra Budimlića plasiraju samo nekoliko dana pred lokalne izbore kao i u jeku rasprava o uspostavljanju nove parlamantarne većine u Skupštini Kantona Sarajevo (a navedeni savjetnici su imenovani u proljeće 2011. godine), kao i da se radi o predizbornom političkom pamfletu koji, nažalost, ukazuje na duboke veze uticaja neformalnih centara moći i stranačkih savjeta na rad policije i tužilaštva.

"Kroz ovaj slučaj, policijska i tužilačka ovlaštenja zloupotrebljena su na najgrublji način za privatni interes u vođenju obračuna s neistomišljenicima, što, također, ukazuje na krupne slabosti sistema krivičnog pravosuđa, te implicira na sistemske propuste i greške u dosadašnjoj reformi policijskog i pravosudnog sistema u FBiH i BiH u koji je uloženo mnogo energije i sredstava kao i angažmana međunarodne zajednice", stoji u saopćenju.