Protiv stabilizacije
94

Reakcija Foruma bošnjačkih intelektualaca na izjave o "okupaciji" Drine: Dodik gubi tlo pod nogama

Piše: Se. H.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
U Sarajevu je danas održana tribina Foruma bošnjačkih intelektualaca povodom izjave Milorada Dodika koji tvrdi da Bošnjaci ponovo "okupiraju" Drinu. Forum smatra da je Dodik protiv stabilizacije BiH i da njegovo ponašanje pokazuje da gubi tlo pod nogama u RS-u.

Predsjednik Foruma bošnjačkih intelektualaca Suad Kurtćehajić je pojasnio da Bošnjaci nisu nikad okupirali Drinu nego su se migracijama nastanjivali tu i da je ovakva izjavu skandalozna i fašistička te da potpiruje mržnju u Bosni.

"Otadžbinski rat o kojem Dodik govori je rat koji je napravio genocid u Srebrenici i rat koji je napravio 100 masovnih grobnica i uništio gotovo sve vjerske objekte muslimana", rekao je Kurtćehajić

Potpredsjednik Foruma bošnjačkih intelektualaca Jusuf Pušina rekao je kako analiza Dodikovog ponašanja i izjava od Dejtona pa do danas pokazuje da se on protivi stabilizaciji BiH te da je njegova politika bazirana na otcjepljenju manjeg bh. entiteta. Istovremeno, smatra Pušina, Bošnjake se želi optužiti za stanje u BiH.

"Dakle, političko stanje u BiH s ovakvim ponašanjem koje Dodik stalno iskazuje u javnosti daje nam za pravo da kažemo da je BiH neuralgična tačka Balkana, ali ona svoj izvor i korijene takvog ponašanja ima i personalno u Miloradu Dodiku. Upravo kada se nalazimo u periodu stabilizacije i dogovora s EU događaju nam se ekscesne situacije koje zaustavljaju investiranje u BiH i stabilizaciju ekonomskog prostora. Kada imamo povećan dolazak turista i ekspanziju finansijske situacije, jedna ovakva izjava stavlja BiH pred zatvorena vrata svih pozitivnih procesa koji pred nama stoje", rekao je Pušina.

On smatra kako ove izjave zapravo pokazuju da Dodik gubi tlo pod nogama u manjem bh. entitetu, da je destabilizovana njegova politička pozicija, a što je vidljivo i iz opozicionih partija u RS-u.

BiH se po procjeni Foruma bošnjačkih intelektualaca sada nalazi u složenoj političkoj situaciji i međunarodna zajednica će se morati eksplicitno izjasniti da li je Dodik još uvijek referentan da predstavlja politiku BiH koja će biti dekadentna i latentna opasnost za sukobe na prostoru Balkana.

"Međunarodna zajednica će se morati opredijeliti da li želi BiH kao zemlju ravnopravnih naroda ili BiH koja će biti neuralgična tačka i izvor svih opasnosti", zaključio je Pušina.

Podsjećamo, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je 7. jula u Bratuncu za bošnjačke povratnike u Podrinju rekao da su se "vratili nakon rata da ponovo okupiraju Drinu".