"Za nas legitimno"
217

Reagirala Željka Cvijanović: Dan RS-a se obilježeva u skladu sa zakonom

FENA
Foto: M. D./Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba
Iz Kabineta predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović danas su reagirali u povodu, kako su naveli, "zlonamjernih i netačnih informacija" koje u kontekstu obilježavanja 9. januara, "dana RS-a", ovih dana emituje "dio medija u BiH, a posebno u Federaciji BiH".

"Obilježavanje 9. januara – Dana Republike Srpske, realizuje se u skladu sa Zakonom o Danu Republike Srpske („Sl. glasnik Republike Srpske“ br. 113/16 od 27. decembra 2016. godine) koji je legalan i legitiman, na snazi i, kao takav, proizvodi pravna dejstva", navodi se u saopćenju.

Činjenica, kako se dodaje, da bošnjački politički predstavnici ponovo pokušavaju da pred Ustavnim sudom BiH ospore Zakon o Danu Republike Srpske, "ni na koji način ne dovodi u pitanje njegovo aktuelno važenje i dejstvo".

"Kabinet predsjednice RS-a, ali i druge institucije i, što je najvažnije, narod RS, kako se pokazalo i prilikom obilježavanja ovogodišnjeg Dana RS-a, u potpunosti odbacuju pokušaje bošnjačkih političkih predstavnika za prekrajanjem i izvrtanjem istorijskih činjenica", tvrdi se u saopćenju.

U skladu s navedenim, navodi se u saopćenju, "notorna je činjenica da je RS nastala održavanjem osnivačke Skupštine, odnosno usvajanjem Deklaracije o proglašenju 9. januara 1992. godine i da je, kao takva, unijela svoj teritorijalni integritet i pravni subjektivitet u dejtonsku BiH, što su svojim izvještajima potvrdili i najznačajniji međunarodni pravni autoriteti, poput Venecijanske komisije".

"Rukovodstvo, institucije i narod RS jedinstveni su u stavu da je Dan RS jedan od ključnih elemenata našeg identiteta, te da o njegovom obilježavanju mogu isključivo odlučivati institucije i narod RS", kaže se u saopćenju.

Bošnjački predstavnici u vlasti entiteta RS, koji su 5. januara prošle godine predali apelaciju za ocjenu ustavnosti Zakona o "danu RS-a“, upozoravali su da je neprihvatljivo jednostrano obilježavanje 9. januara, imajući u vidu presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine te stav Venecijanske komisije.

Stoga su u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine pokrenuli proceduru osporavanja Zakona o "danu RS-a“, koji je u oktobru 2016. godine usvojila Narodna skupština, iako je taj sud osporavao referendum o tom datumu i poništio njegove rezultate.

Bošnjački i hrvatski poslanici Koalicije "Domovina" (SDA, SBB, HSP) 25. oktobra 2016. godine nisu prisustvovali sjednici Narodne skupštine RS-a na kojoj je usvojen Zakon o "danu RS", jer smatraju da je to nastavak protivustavnog i antidejtonskog djelovanja entitetskog parlamenta, budući da je Ustavni sud BiH osporio kao neustavan 9. januar, kao dan RS.

Vlada RS-a je tada predložila Zakon o "danu RS", nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo član Zakona o praznicima RS-a koji je precizirao 9. januar kao praznik i "dan RS".