BiH
0

Razvijati svijest o značaju darivanja organa nakon smrti

FENA
Udruženje invalidnih osoba hroničnih bolesnika Federacije BiH i Unije studenata Medicinskog fakulteta u Sarajevu organizirali su danas na Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo javnu tribinu na kojoj je ponovno istaknuta važnost razvijanja svijesti ljudi o značaju darivanja organa nakon smrti da bi se spasio život drugog čovjeka.

Mišljenja su da se kontinuiranom edukacijom stanovništva najviše može učiniti na isticanju značaja darivanja organa da bi potencijalni donor postao i realni donor.

Stručnjaci iz oblasti medicine istaknuli su da je potrebno da se intenzivno radi na omasovljenju donorstva kod ovdašnjeg stanovništva, a da bi znanja o značaju transplantacijske medicine uistinu i došla do stanovništva važan je doprinos medija posebno kroz priče pacijenata kao što je to urađeno u španskom filmu "Nada".

Radi podizanja nivoa svijesti o značaju darivanja organa razmišlja se i o tome da se, u srednjim školama na području Kantona Sarajevo jedan školski sat posveti toj temi. Takva iskustva pokazala su se korisnima u Španiji - zemlji u kojoj se uradi veliki broj kadarevičnih transplantacija.

Današnji skup nazvan je "Religijska i etička pitanja u vezi s doniranjem organa" te je na njemu istaknuto da sve organizirane svjetske religije podržavaju donaciju organa smatrajući je aktom plemenitosti i osobnim izborom.

Pročitano je i mišljenje studenata koje je, kako je rečeno, generalno pozitivno.Većina studenata nema ništa protiv darivanja organa i naglašava da je to humani čin jer darivanjem organa nekome dajemo priliku za "novi početak".

Organizaciju skupa pomogla je vlada Kanade i HealthNet international, a iskustva će poslužiti kod oblikovanja propisa vezanih za tu oblast.