BiH
2

Razmjenom srednjoškolaca do jačih pobratimskih veza Daytona i Sarajeva

FENA
Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Ranko Čović sa saradnicima upriličio je danas u prostorijama Gradske uprave prijem za člana Odbora pobratimskih gradova Grada Daytona Cordella Williamsa.

Tokom prijema Williams je prezentirao ideju Odbora da se pokrene godišnja razmjena srednjoškolaca, jedne godine u Daytonu, a druge u Sarajevu, s ciljem jačanja veza između ova dva pobratimska grada, saopćeno je iz Pres-službe Grada Sarajeva.

Tako bi se naredne godine realizirala posjeta tri do pet srednjoškolaca iz Daytona koji bi u Sarajevu bili smješteni kod porodica svojih vršnjaka.

Posjeta Sarajevu bi trajala od pet do maksimalno 10 dana. Na ovaj način bi učenici iz Daytona na najbolji način upoznali kulturu i običaje Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Broj učenika koji bi učestvovali u razmjeni povećavao bi se iz godine u godinu.

Naime, Dayton već dugi niz godina tradicionalno organizira razmjenu učenika sa srednjim školama iz drugih pobratimskih gradova (kao što su Augsburg, Njemačka i Oiso, Japan), te je na osnovu odluke Odbora, odlučeno da u ovaj projekat uključe i sarajevske srednjoškolce.

Dogradonačelnik Čović je kazao da će se maksimalno angažirati kako bi Grad Sarajevo podržao namjeru da se 2014. godine realizira razmjena učenika.

Pozdravio je ovaj projekt, uvjeren da će doprinijeti izgradnji kvalitetnijih odnosa i saradnje, od kojih će najveću korist imati upravo građani, učenici i studenti Sarajeva i Daytona.

Tokom boravka u Sarajevu, Williams je posjetio Drugu i Treću gimnaziju, čiji su mu predstavnici prezentirali najznačajnije projekte i uspjehe učenika.

Također su istaknuli da njihove škole imaju dovoljno iskustva i kapaciteta da podrže razmjenu učenika u saradnji s Gradom Daytonom.