BiH
236

Američki tinejdžeri u bosanskim porodicama

Klix.ba
Prvi put u historiji Youth Leadership programa, programa koji finansira američko Ministarstvo vanjskih poslova, američki tinejdžeri borave u studijskoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Osamnaest učenika i dva nastavnika iz različitih javnih srednjih škola iz New Yorka borave u BiH od 26. juna do 19. jula. Tokom boravka učenici će posjetiti Sarajevo, Mostar, Banju Luku, Prijedor i Sanski Most, gdje će učestvovati u radionicama, kulturnim i obrazovnim aktivnostima i sastati se sa lokalnim liderima i aktivistima.

Većinu svoga vremena provest će u Sanskom Mostu, gdje će živjeti u porodicama domaćina i sa svojim bh. kolegama učestvovati u dijalogu i raditi na projektima od značaja za lokalne zajednice.

Učenici će volontirati u raznim projektima u zajednicama u kojima budu boravili, uključujući i projekte koji će koristiti društvene mreže kako bi doprinijeli unapređenju dijaloga i izgradnje zajedništva u zajednicama. Cilj projekta je ohrabriti učenike da razmisle o ulozi koju mogu igrati u kreiranju pozitivnih promjena i na koji način mogu koristiti tehnologije i društvene mreže da podijele svoje mišljenje.

Učenici koji učestvuju u programu dolaze iz srednjih škola Long Island City High School (Queens), John Adams High School (Queens), W.C. Bryant High School (Queens), The High School for Global Citizenship (Brooklyn), the School for Democracy and Leadership, Wingate Campus (Brooklyn), Curtis High School (Staten Island) i Notre Dame School of Manhattan, saopćeno je iz Ambasade SAD-a.

Nakon što su napustili aerodrom JFK i preko Minhena stigli u Sarajevo, učenici su prve dane proveli posjećujući znamenitosti glavnog grada naše zemlje, pa su tako vidjeli Katedralu Srca Isusova, Tunel spasa, Spomenik ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva i druge lokacije.

Jedan od učenika Pharaoh Lewis prokomentarisao je da je očekivao stari srušeni grad bez urbanizacije ili razvoja, ali da je otkrio da je Sarajevo u BiH kao Manhattan u New Yorku.