Nove sjednice NSRS-a
0

Razmatranje drugog Prijedloga budžeta RS

FENA
Nova posebna sjednica Narodne skupštine RS-a, na kojoj će se razmatrati drugi Prijedlog rebalansa budžeta RS-a, održat će se u utorak, 22. decembra.

Po završetku te sjednice, na kojoj će se razmatrati još nekoliko zakona po hitnom postupku, na zahtjev Vlade RS-a održat će se još jedno posebno zasjedanje na kojoj bi se, između ostalog, trebalo raspravljati i o odlukama visokog prestavnika u BiH Valentina Inzka o produženju mandata stranim sudijama i tužiocima u BiH.

Kolegij Narodne skupštine RS-a odlučio je danas da će se na prvoj posebnoj sjednici 22. decembra po hitnom postupku razmatrati i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pravima boraca, ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca odbrambeno-otadžbinskog rata, Prijedlog zakona o dopunama zakona o zaštiti civilnih žrtva rata te Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o ombudsmanu RS-a.

Predjednik entitetskog parlamenta Igor Radojičić saopćio je novinarima i da će biti riječi i o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama zakona o ostvarivanju prava na naknadu materijalne i nematerijalne štete nastale u periodu ratnih dejstava od 20. maja 1992. do 19. juna 1996. godine, Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na nepokretnosti i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o oružju i municiji.

To skupštinsko zasjedanje trajat će dva dana, nakon čega će rad biti prekinut zbog katoličkog Božića.

Nastavak zasjedanja predviđen je za 28. decembra.

Protiv ovakvog rada Parlamenta RS-a bio je šef kluba poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) Borislav Bojić, koji je naglasio da Skupština radi na neorganizovan i konfuzan način, a sve na štetu građana RS-a.

“Vlada RS-a trebala bi da proglasi stanje vanrednih prilika jer je dovela RS u neprilike. SDS smatra da nije bilo potrebe da se zakazuje i druga nova posebna sjednica, jer se pored ovih osam tačaka mogla naći i ona kao deveta tačka“, naveo je Bojić.

I za šefa Kluba poslanika Partije demokratskog progresa (PDP) Borislava Borenovića ovakav rad Skupštine RS-a „predstavlja eksperiment i veliku neozbiljnost“, kao i rad koji je neprihvatljiv za bilo koje demokratsko društvo.

“Ono što je zabrinjavajuće jeste što smo počeli raditi od danas do sutra. Uopšte nemamo koncept kako će sve ovo izgledati za godinu, dvije ili pet. Za nas je apsolutno neprihvatljivo ponašanje Vlade RS-a i ovaj način na koji vodi RS“, rekao je Borenović.

Najavio je i da će njegova stranka, ukoliko dođe do održavanja druge posebne sjednice Narodne skupštine RS-a, tražiti da se jasno definira hoće li biti referenduma ili ne, a kako bi se, kaže, ta priča već jednom završila.