{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nastavljena rasprava o zakonu o referendumu

F
10.2.2010. u 10:52
0
31
Nastavljena rasprava o zakonu o referendumu
0
Nastavljena rasprava o zakonu o referendumu
Narodna skupština RS (Foto: SRNA)
U Narodnoj skupštini RS-a danas je, drugog dana zasjedanja, nastavljena rasprava o Prijedlogu zakona o referendumu i građanskoj inicijativi RS-a, koji je po hitnoj proceduri predložila Vlada RS-a.
Sjednica je prekinuta sinoć, nakon cjelodnevne oštre polemike i suprotstavljenih stavova vladajućih i opozicionih stranaka.

Poslanici iz reda bošnjačkog naroda nisu jučer, ali ni danas ne prisustvuju posebnom zasjedanju, jer smatraju da je taj zakon antiustavan i antidejtonski i ne žele da učestvuju u takvom djelovanju.

Opozicione stranake, SDS, PDP i SRSRS, optužile su vladajući SNSD da referendum ponovo koristi kao izborni trik, budući da on ne predviđa kada se i o kojem pitanju može zatražiti izjašnjavanje građana.

Poslanici SDS-a tražili su amandmanski da se u zakon ugrade odredbe o obaveznom izjašnjavanju građana kod donošenja odluka o pristupanju BiH vojnim savezima BiH, kao i kod ustavnih promjena.

Vladajuće stranke smatraju da će, upravo zbog činjenice da u zakonu nema definiranih tih pitanja, on proći, ukoliko ne Vijeće naroda, odnosno Klub Bošnjaka, onda na Ustavnom sudu RS-a.

Ponovili su stav da taj akt nije antiustavan i antidejtonski, već da postoji potreba da RS zakonski regulira tu oblast.

Na predloženi zakon i SNSD je podnio 11 amandmana.

Poslanici bi danas trebalo da razmatraju i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o državljanstvu RS-a, također po hitnom postupku, čije predlaganje ponovno kritikuje opozicija u RS-u, uz stav da Vlada RS-a "jedno govori, a drugo radi“, budući da je ranije odbila kao neprihvatljive sve nametnute odluke visokog predstavnika u BiH, među kojima je bio i ovaj zakon.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: