Narodna skupština RS
0

Razmatrana strategija zapošljavanja

SRNA
Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske /RS/ prekinuta je večeras tokom rasprave o Prijedlogu strategije zapošljavanja RS od 2011. do 2015. godine, čiji je cilj rast stope zaposlenosti od osam odsto.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić istakao je da RS do sada nije imala srednjoročni planski i strateški dokumet kojim bi se postavile osnove za koordinisan i uravnotežen razvoj zapošljavanja u RS.

"Strategijom zapošljavanja RS predloženi su realni, ostvarljivi i mjerljivi strateški ciljevi i to stimulisanje ekonomskog rasta, zapošljavanja, povećanje kvaliteta posla i produktivnosti, te kvaliteta rada razvojem ljudskih potencijala", rekao je Đokić, obrazlažući Prijedlog strategije zapošljavanja RS od 2011. do  2015. godine.

On je naglasio da je prije izrade ovog strateškog dokumeta urađena detaljna dubinska analiza tržišta rada kojom je utvrđeno generalno stanje i glavne karakteristike, te njihov uticaj na stanje u pogledu zaposlenosti.

"Oblasti na koje se strategija fokusira su stanje ponude i potražnje radne snage, produktivnosti, razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva. Druge oblasti na koje se strategija fokusira su mobilnost radne snage, regionalni dispariteti, siva ekonomija i migracije", dodao je Đokić.

Prema njegovim riječima, strategija je, između ostalog, zasnovana na mjerama Ekonomske politike RS za 2011. godinu.  

"Strategija je fokusirana na uspostavljanje ravnoteže između ponude i potražnje, zaposlenje, povećanje uključnjenosti na tržištu rada, sprečavanje dugotrajne nezaposlenosti i siromaštvo radno sposobnog stanovništva", pojasno je Đokić.
On je napomenuo da su izvori finansiranja strategije budžet RS, budžeti lokalnih zajednica, sredstva pretpristupnih fondova EU i donatorska sredstva. Đokić je najavio da će Narodna skupština RS svake dvije godine razmatrati i analizirati napredak u provođenju strategije.

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić istakla je da su strategijom definisani ključni problemi. "Smanjenje broja nezaposlenosti u ovom trenutku je izazov pred kojim niko u RS ne smije pokleknuti, a prije svega mislim na Vladu RS", rekla je Mišićeva, napomenuvši da u RS 150 000 ljudi čeka posao.

Prema njenim riječima,  poslije usvajanja strategije prioritet moraju biti akcioni planovi kojima će biti definisani načini zapošljavanja najugroženijih kategorija stanovništva.

Mišićevasmatra da Zavod za zapošljavanje RS i Zavod za obrazovanje odraslih RS do sada nisu na kvalitetan način odgovorili zadatku koji imaju. "Čekanje na zavodima za zapošljavanje za nas u Sindikatu je veliki gubitak. Potrebno je što prije obezbijediti sredstva kako bi se podsticalo zapošljavanje u RS", dodala je Mišićeva.

Ona je naglasila da se neće doći do rezultata u zapošljavanju ukoliko se ne urade korjenite promjene u Zavodu za zapošljavanje RS i Zavodu za obrazovanje odraslih.

"Trebamo svi zasukati rukave, pronaći novac i stimulisati poslovnu zajednicu da zapošljava radnike", zaključila je Mišićeva.
Ministar finansija RS Zoran Tegeltija rekao je da je u RS trenutno mnogo veći broj prijavljenih nego odjavljenih prodavnica i da je podatke o tome moguće dobiti u Poreskoj upravi RS.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Siniša Dodik istakao je da su uprkos svjetskoj krizi plate i penzije u RS redovne i više u odnosu na period od prije više od pet godina, ali male u odnosu na potrebe ljudi.

Velimir Sakan, poslanik PDP-a, smatra da građani RS danas veoma loše žive, da nemaju posla, da su penzije male i da je socijalni sektor na granici egzistencije.

Poslanik SDS-a Miroslav Kojić naglasio je da strategija zapošljavanja bez operativnog plana ne predstavlja validan dokument. 

Sjednica Narodne skupštine RS biće nastavljena sutra u 10.00 sati.