{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Razmatran Izvještaj o radu Agencije za bankarstvo FBiH

F
11.5.2009. u 14:05
0
0
Razmatran Izvještaj o radu Agencije za bankarstvo FBiH
0
Razmatran Izvještaj o radu Agencije za bankarstvo FBiH
Federalna Vlada je danas u Mostaru razmatrala Izvještaj o radu Agencije za bankarstvo FBiH za prošlu godinu i informaciju iste agencije o bankarskom sistemu u Federaciji BiH, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću federalne Vlade.
U Izvještaju se ističe da je Agencija, u okviru nadzora nad poslovanjem banaka, obavljala licenciranje i rješavala statusna pitanja banaka, te vršila kontrole na licu mjesta u bankama.

Tom prilikom Agencija je izdala/ukinula više od 200 različitih odobrenja i saglasnosti, od čega se 84 suglasnosti odnose na otvaranje novih organizacijskih dijelova, 30 na promjenu organizacijskih oblika, sjedišta i adresa banaka, 11 na imenovanje članova nadzornih odbora i isto toliko na imenovanje članova uprava banaka.

Samo u jednom slučaju ukinuta je dozvola i istovremeno data saglasnost za promjenu statusa banke (pripajanje HVB Central Profit banke d.d. Sarajevo UniCredit Zagrebačkoj banci d.d. Mostar).

Također, obavljeno je 50 kontrola na licu mjesta i to 29 standardiziranih supervizorskih kontrola i 21 kontrola aktivnosti banaka na sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma, o čijim nalazima su, u skladu sa zakonom, redovno dostavljani podaci i informacije.

Agencija je u prošloj godini obavljala i poslove izdavanja dozvola za rad mikrokreditnih organizacija i mikrokreditnih društava i nadzor nad njihovim radom, pri čemu je težište aktivnosti usmjereno na zaštitu donatorskih sredstava.

U Informaciji o bankarskom sektoru u FBiH se ističe da je krajem 2008. godine u Federaciji BiH bilo 20 banaka, od kojih su dvije imale privremenu upravu (UNA banka d.d. Bihać i Hercegovačka banka d.d. Mostar), dok je u septembru 2008. završena privremena uprava u Privrednoj banci Sarajevo, a da od 1. septembra posluje i Razvojna banka FBiH.

U privatnom i pretežno privatnom vlasništvu je 18 banaka, od čega ih je 12 u većinskom stranom vlasništvu i to najviše (59,2 posto) kapitala u vlasništvu dioničara iz Austrije.

Ukupna bilansna suma banaka u Federaciji BiH iznosila je krajem prošle godine 15,1 milijardu KM što je 6 posto više u odnosu na prethodnu, pri čemu su depoziti u iznosu od 10,5 milijardi KM i sudjelovanje od 69,4 posto u strukturi pasive banaka, i dalje dominantan izvor finansiranja banaka u Federaciji BiH.

Sudjelovanje kreditnih obaveza povećano je s 13,1 na 14,4 posto, a sudjelovanje kapitala s 10,6 na 10,9 posto.

Nakon rasprave, Vlada FBiH danas je zadužila Agenciju za bankarstvo da, u skladu s raspravom, dopuni Izvještaj i Informaciju, te sačini analizu stanja u bankarskom sektoru u posljednjem tromjesečju prošle i prvom tromjesečju ove godine, u kontekstu aktuelne ekonomske krize.

Također je zaključeno da federalno Ministarstvo finansija utvrdi operativni plan s mehanizmima koji bi Parlamentu i Vladi FBiH omogućili veći uvid u rad ove, ali i Agencije za nadzor nad društvima za osiguranje i Komisije za vrijednosne papire.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: