{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Razmatran izvještaj o aktivnostima na projektu "Kridor Vc"

F
24.3.2010. u 20:00
0
2
Razmatran izvještaj o aktivnostima na projektu "Kridor Vc"
0
Razmatran izvještaj o aktivnostima na projektu "Kridor Vc"
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici razmatrao Izvještaj o aktivnostima na projektu „Autoput na Koridoru Vc“ i Plan narednih aktivnosti koji je dostavilo Ministarstvo komunikacija i prometa BiH.
U navedenom dokumentu se, između ostalog, navodi da Ministarstvo komunikacija i prometa BiH, u cilju realiziranja ovog projekta, nastavlja započete aktivnosti na izradi projektne dokumentacije, odnosno na izradi glavnih projekata za 130 kilometara prioritetnih dionica autoputa te poduzima i druge aktivnosti, posebno u pravcu osiguranja finansijskih sredstava.

Ukoliko se blagovremeno realiziraju planovi pripremnih aktivnosti i ostvari sasvim izvjesno osiguranje potrebnih finansijskih sredstava, tokom 2010. i 2011. godine se može očekivati istovremeno otvaranje gradilišta autoputa na više dionica, stoji u informaciji.

Ministar komunikacija i prometa BiH Rudo Vidović je informirao poslanike o aktivnostima koje su poduzete od kraja prošle godine, kada je pisana ova informacija, pa do danas.

Napominjući da je ovaj projekt zajednička nadležnost svih razina vlasti - od državne, entitetske, kantonalne do općinske, kazao je da se finaliziraju određene aktivnosti prema najnižim razinama vlasti, kantonalne i općinske, kad je u pitanju eksproprijacija “kao najosjetljiviji dio kad su u pitanju parcele”.

Ministar Vidović je obavijestio poslanike da su danas na Vladi Federacije BiH usvojene dvije odluke koje su u ovom trenutku otkočile zastoj, a koji se tiče operativnosti kreditnih sredstava za četiri dionice koje su predmet međunarodnog ugovora, sporazuma o zajmu sa bankama, za koje je urađena projektna dokumentacija u potpunosti i za koje su osigurana sredstva za eksproprijaciju.

Govoreći o nedostajućim sredstvima, kazao je da bi po procjenama ostatak dionica koje nisu predmet kredita bilo oko dvije milijarde eura.

“Mislimo da u tom smislu javno-privatno partnerstvo može naći tu prostora”, kazao je minister Vidović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: