{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Različiti stavovi poslanika iz RS-a i FBiH o popisu stanovništva

F
8.10.2008. u 17:23
0
0
Različiti stavovi poslanika iz RS-a i FBiH o popisu stanovništva
0
Različiti stavovi poslanika iz RS-a i FBiH o popisu stanovništva
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu obavio raspravu o Prijedlogu zakona o popisu stanovništva i domaćinstava u BiH 2011. godine čiji je predlagač poslanik Momčilo Novaković.
Predloženi zakon definira da se popis stanovništva u BiH obavi 2011. godine, u godini kada je predviđeno da se popis stanovništva obavi u zemljama Evropske unije. Predviđeno je da se popisom osoba, između ostalih podataka, obuhvataju i nacionalnost, vjeroispovjest i maternji jezik.

Tokom diskusije, poslanici iz Federacije su isticali da jesu za popis stanovništva, ali ne na ovakav način. Neki od njih su napominjali da nisu za etnički popis te da bi zakon, kako je predviđen, bio zakon za legalizaciju etničkog čišćenja. Također se čuo i stav da nije ispunjen ni minimum uslova za pošten popis, te da je u ovom trenutku ovo isključivo političko pitanje.

S druge strane, poslanici iz RS-a, podržavajući predloženi zakon, navode kako nije moguće obaviti popis bez podataka o nacionalnoj i etničkoj pripadnosti. Od poslanika iz RS-a se čulo i to da neusvajanje ovog zakona u državnom parlamentu neće spriječiti RS da 2011. godine obavi popis stanovništva u tom entitetu.

Predlagač zakona poslanik Momčilo Novaković je, nakon što je saslušao diskusije svojih kolega, kazao da je njegov cilj kao predlagača bio da otvori ovo pitanje.

"Htio sam da podstaknem sve političke partije u ovoj zemlji da se počnu baviti ovim pitanjem ne zato što to traži Evropska unija da uradimo, nego zbog toga što je nemoguće planirati ekonomski i bilo koji drugi razvoj zemlje bez toga", kazao je Novaković.

Poslanici su obavili raspravu i o Prijedlogu zakona o graničnoj kontroli, te o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: