Odluka 19. marta
96

Različita mišljenja o smjeni Vlade KS: Jedni imaju većinu, drugi se ne žele miješati

Piše: A. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na jučerašnjoj Skupštini Kantona Sarajevo donesena je odluka da će se 19. marta održati redovna sjednica na kojoj će se izglasati smjena Vlade KS. Ranije je Klub SDA uputio zastupnicima u Skupštini KS akt kojim se traži izglasavanje nepovjerenja premijeru Elmedinu Konakoviću, koji je potpisalo njih 12.

Zastupnik SDA u Skupštini KS Mirza Čelik za Klix.ba je rekao kako postoji "dovoljan broj ruku" za smjenu Vlade KS te da ova stranka ne bi ni podnosila zahtjev da je postojala bilo kakva nesigurnost. Dodao je da će izglasavanje nepovjerenja Vladi potpisati 18 zastupnika, nakon čega će se krenuti u redovnu proceduru odabira novog premijera Kantona Sarajevo.

"Još nije poznato ko će biti novi premijer te nam je i to bio jedan od osnovnih motiva da sjednica bude za 12 dana, jer imamo devet općinskih odbora koji trebaju predložiti svog mandatara. U narednih nekoliko dana općinski odbori će predstaviti svoje prijedloge i konačno očitovanje će biti na istoj sjednici kada je riječ o novom mandataru", rekao je Čelik.

Čelik je naglasio da će se sve raditi po proceduri, kao i to da će sve biti transparentno kada je riječ o tome ko će biti nasljednik aktuelnog premijera Elmedina Konakovića.

"Nećemo dostavljati novi materijal na sjednici, a i rekli smo da je premijer dobro radio svoj posao, ali da je u koalicionom dogovoru SDA dobila premijersku poziciju i da ćemo naravno istrajati u tome da izglasamo nepovjerenje Vladi KS i da ponovo premijer bude iz stranke SDA koja je dobila najveći broj glasova na općim izborima", istakao je Čelik.

Zastupnik SBB-a u Skupštini KS Zvonko Marić pojasnio je kako je ova stranka podržala inicijativu SDA o smjeni Vlade KS te da to ni na koji način nisu mogli izbjeći. Dodao je da ni pod koju cijenu SBB neće preuzeti teret te inicijative.

"Teret te inicijative trebaju ponijeti iz SDA, iz prostog razloga što su oni njeni podnosioci. Sudeći prema onome što se dešava u Skupštini KS mislim da su oni polukapacitirani, jer šest zatupnika se 'koleba', šest ima neko čvrsto uvjerenje i prema tome oni trebaju ponijeti taj teret odgovornosti za sve procese i ono što će uslijediti nakon smjene vlade", kazao je Marić.

Marić se osvrnuo i na trenutni odabir novog premijera i neusaglašenost unutar stranke SDA. Naglasio je kako je nekoliko imena bilo razmatranju, ali da još nije poznato ko će biti postavljen na tu funkciju te da je evidentna podijeljenost u SDA koja se generira i na cjelokupno društvo prvenstveno u Kantonu Sarajevo, a onda i u cijeloj državi.

"Zaista ne želim učestvovati u toj otužnoj 'ostavinskoj raspravi' između SDA i Konakovića kojeg su oni iznjedrili. Oni uvijek ističu da su liderska stranka u BiH, ali mislim da moraju pokazati više liderstva da bi potvrdili to što za sebe kažu. Od njihovog ponašanja zavisi da li će generirati podjelu u društvu, blokadu, kao i to da li će podstaknuti anarhizam. Za sve što se desi i krene krivim tokom treba da preuzme odgovornost ova stranka koja za sebe tvrdi da vodi procese u ovoj zemlji", rekao nam je Marić.

Sabina Ćudić, zastupnica Naše stranke u Skupštini KS je navela kako ova stranka nikada i nije podržala trenutnu Vladu KS te da su konstantno upućivali primjedbe na njen rad, pogotovo u sektoru obrazovanja, zdravstva i komunalne privrede. Da li će podržati njenu smjenu zavisi od toga kako će taj proces biti formulisan.

"Mi ovo tretiramo kao smjenu Vlade, kako se naravno prema poslovniku i treba tretirati i mi ćemo na toj sjednici iznijeti sve primjedbe koje imamo na rad Vlade KS. Važno je naglasiti da ako se ovo ne bude tretiralo kao smjena Vlade, već kao isključivo političko previranje unutar SDA, koja će struja preuzeti fotelje i premijersku funkciju, Naša stranka neće učestvovati u toj vrsti previranja", pojasnila je Ćudić.

Ćudić je naglasila kako Naša stranka neće podržati ni formiranje nove vlade koja bude dolazila od SDA.

"Ne samo da ne želimo učestvovati u bilo kakvoj koaliciji sa SDA, već ne želimo prihvatiti ni njihovo formiranje vlasti zato što smo jednostavno ogorčeni načinom na koji se odnose prema građanima Kantona Sarajevo i kako su do sada obavljali taj posao. Također, sistem vrijednosti koje zastupa Naša stranka razlikuje se od onog koji promoviše SDA", rekla je Ćudić.

Istog mišljenja je i Mario Vukasović iz Naše stranke koji je rekao da još čekaju materijale za sjednicu na kojoj će se raspravljati o smjeni Vlade KS.

"Mi sigurno nećemo glasati za, niti podržati bilo koju vladu koju predloži koalicija SDA-SBB-BPS-BOSS i mislim da je najrealnije da ćemo našu direktnu podršku vlasti u Kantonu Sarajevo morati sačekati nakon oktobarskih izbora, a do kraja mandata nastaviti djelovati proaktivno i iznositi i podržavati sve one prijedloge za koje smatramo da će doprinijeti povećanju ukupnog nivoa kvaliteta života u našem kantonu", zaključio je Vukasović.