{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Razgovori u vezi sporazuma o saobraćajnoj zajednici

F
18.3.2009. u 12:08
0
0
Razgovori u vezi sporazuma o saobraćajnoj zajednici
0
Razgovori u vezi sporazuma o saobraćajnoj zajednici
Jonathan Scheele
Tim Evropske komisije (EC), predvođen direktorom odjela u Generalnoj direkciji Evropske komisije za energetiku i saobraćaj (DG TREN) Jonathanom Scheeleom, stigao je danas u bilateralnu posjetu BiH u vezi s pregovorima o sporazumu o saobraćajnoj zajednici za zemlje zapadnog Balkana.
Kako je najavljeno iz Delegacije EC-a u BiH, u sklopu dvodnevne posjete, tim će imati konsultacije i tehničke razgovore na najvišem nivou s bh. vlastima nadležnim za pitanja saobraćaja i komunikacija da bi dobili njihove komentare na prvi nacrt sporazuma te predstavili raspored pregovora i obavili pripreme za multilateralne sastanke u maju i junu.

Cilj sporazuma jest da se uspostavi integrirano tržište za infrastrukturu i drumski, pomorski, riječni saobraćaj i da se relevantna legislativa zemalja u regionu zapadnog Balkana uskladi sa zakonima EU,da bi se omogućilo da korisnici saobraćaja i sveukupna javnost što prije osjete prednosti pristupanja.

Sporazum će pomoći da se ubrza integracija saobraćajnih sistema i harmonizuju pravila o sigurnosti, ekološkoj zaštiti i uslugama.

Kako ističu u EC-u, saobraćajna zajednica predstavlja solidan način za razvijanje i očuvanje saradnje, stabilnosti i mira u regionu.

Što se tiče zemalja zapadnog Balkana, ova zajednica će ići uporedo s brzim razvojem regiona koji ima izuzetan ekonomski potencijal, a bit će glavni podsticaj za održivi ekonomski razvoj i revitalizaciju željeznice.

Cilj je da se poveća konkurentnost transportnih sistema u regiji.

Saobraćajna zajednica će pomoći u povećanju stabilnosti i prosperiteta širom Evrope. Omogućit će da se EU trans evropska saobraćajna mreža proširi i doprinese razvoju našeg unutrašnjeg tržišta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: