BiH
0

Razgovori o uspostavi poslovne suradnje između Sarajeva i Minska

FENA
Gradovi Sarajevo i Minsk mogu uspostaviti poslovnu suradnju jer postoje dobre osnove na ekonomskom, kulturnom, obrazovnom i sportskom planu, rečeno je danas u Sarajevu u razgovoru gradonačelnice Sarajeva Semihe Borovac i nerezidentnog ambasadora Bjelorusije za BiH, sa sjedištem u Beogradu, Vladimira Mackjeviča, saopćeno je iz Gradske službe za informiranje Sarajevo.

"Grad Minsk kao glavni grad Republike Bjelorusije politički je, poslovni, finansijski, kulturni i univerzitetski centar koji ima razvijenu naftnu industriju, industriju automobila, traktora, vozila za javni prijevoz (autobusa, tramvaja i trolejbusa), liftova, vještačkih đubriva, vlakana, tkanine, građevinske tehnike i dr.", riječi su ambasadora Mackjeviča.

Bjeloruski ambasador je u ovoj trećoj posjeti Sarajevu predložio i uspostavljanje suradnje između Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Minsku.

Gradonačelnica Sarajeva zahvalila je bjeloruskom ambasadoru na spremnosti za unapređenje odnosa između Sarajeva i Minska.

Naglašeno je kako bi bjeloruska industrija vozila za javni prijevoz mogla pomoći u modernizaciji sredstava javnog gradskog prijevoza u Sarajevu. O tome će, obećala je gradonačelnica, upoznati rukovodstvo preduzeća GRAS.

Ambasador Mackjevič je kazao da će Gradu Sarajevu dostaviti i ponude modernih i kupovinu povoljnih liftova za zamjenu oštećenih i dotrajalih u sarajevskim stambenim objektima.