Sastanak u Sarajevu
50

Razgovori o cijeni plina: Džindić i Forto složni jedino u vezi s vraćanjem ratnog duga

Piše: I. Č.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Najava o poskupljenju plina, koje će najviše pogoditi Sarajevo, dovela je za isti pregovarački sto predstavnike Federalne vlade i BH-Gasa, s jedne strane, i predstavnike Vlade Kantona Sarajevo, s druge. Donesena su tri zaključka.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je izjavio da je prvi zaključak da će se u najkraćem roku organizovati sastanak ministara finansija kako bi dogovorili način zatvaranja ruskog duga, jer je taj dug kamen spoticanja za generalnu cijenu.

Drugi zaključak je, prema riječima premijera Kantona Sarajevo, da Federalna vlada neće podnijeti dio troška za poslovnu zajednicu i građane.

Treći zaključak je da će dvije strane nastaviti da se dogovaraju kako bi našle rješenje za građane i poslovnu zajednicu.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić je, s druge strane, pokušao obrazložiti zašto Federalna vlada neće subvencionirati plin, napominjući da u ukupnom dijagramu mogu utjecati samo na četiri posto.

Pokazujući novinarima dijagram strukture učešća troškova u cijeni koštanja prirodnog gasa, ministar Džindić navodi da 74 posto upravo tvori cijena koju BH-Gas preko Energoinvesta plaća Gazpromu.

"Ovih 11 posto je transport kroz Mađarsku, 9 posto je transport kroz Srbiju, po jedan posto su trošak Energoinvesta i transporta kroz RS, a četiri posto trošak održavanja, amortizacije i administracije BH-Gasa", naglašava Džindić.

Navodi da je teško pričati o tome da Vlada FBiH nešto predlaže, subvencionira ili pomaže kad su "utjecajni samo na tih četiri posto".

"Vlada FBiH je od 2018. do 2019. po nižoj cijeni ponudila građanima plin, što je iznosilo 17 miliona KM. Dakle, od 1. janura 2018. postoje elementi za povećanje cijena od tri do pet posto", kazao je Džindić, dodavši da su tek sada odlučili cijenu povećati.

Naveo je kako su predložili da idu sa samo jednom varijantom prema Vijeću ministara, da se uđe u jedan pregovor s Gaspromom kao jedinim dobavljačem.

Forto je na to replicirao da Kanton Sarajevo ne želi biti talac visoke politike.

"Kako god znate, dajte nam da imamo uređenu regulativu da se možemo sami brinuti o sebi. O svemu što se dešava na Vijeću ministara mi ćemo brinuti kad budemo imali vlast na tom nivou", kazao je Forto.

Džindić je potom odgovorio da Kanton Sarajevo vrlo lako može izaći iz pozicije na kojoj se nalazi tako što će otplatiti ratni dug, kako bi potom plin mogli uzimati od nekog drugog.

Prema njihovim navodima, potrebno je zatvoriti ratni dug kako bi ušli u bolju pregovaračku poziciju.

Vlada FBiH će, prema riječima ministra Džindića, zajedno s oba ministra u narednim danima sjesti i razgovarati o modalitetima.

"Mi ne možemo utjecati s federalnog nivoa da se na državnom nivou donese zakon. Takav zakon bi uredio ovu oblast", kazao je Džindić.

Ukupan dug je 92 miliona KM.