Fondacija CURE
0

Razgovor o političkim analitičarkama u našoj zemlji

Sarajevo-x.com
Fondacija CURE u subotu, 7. novembra, pozabavit će se pitanjem političkih analitičarki u Bosni i Hercegovini. Tom prilikom u Kući ljudskih prava u Sarajevu od 11 sati bit će održana X-PRESS sesija čija je uvodničarka Tija Memišević, direktorica Evropskog istraživačkog centra iz Sarajeva.

Ona će govoriti o pitanjima ima li BiH relevantne političke analitičare, a posebno analitičarke, te koliko se žena bavi "ozbiljnim" društvenim pitanjima i koliko ih ima koje imaju hrabrosti da kreiraju društvenu sliku zajednice u kojoj žive.

Biće riječi o podjeli na "muške i ženske" poslove u bh. društvu, o predrasudama koje su još evidentne u većini zajednica u našoj zemlji. Uloga žene percepirana kao osobe koja se treba baviti svakodnevno korisnim poslovima, bez kritičkog razmatranja, sveopće je prihvaćena. Međutim, poražavajuće je da kreiranju takve slike uveliko doprinose žene, koje prihvataju unaprijed predodređene društvene uloge. Šta je sa ženama koje izlaze iz tih okvira? Kako društvo gleda na njih? Je li se njihov stav i mišljenje doživljava kao relevantno? - sve su to pitanja na koja će odgovor ponuditi uvodničarka Memišević.

X-PRESS sesije su neformalna druženja (uz doručak ili kafu), novinari/ki i predstavnici/ca udruženja koja predstavljaju marginalizirane i manjinske grupe iz Bosne i Hercegovine. Zajednička želja je jednak i fer pristup medijima za sve društvene grupe, kroz poštovanje etičkih standarda novinarske profesije.

X-PRESS sesije se odvijaju u Sarajevu i Banjaluci. Projekat finansira Delegacija Evropske komisije u Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz Fondacije CURE.