Razgovarano o saradnji graničnih policija BiH i Slovačke

F
FENA
16.11.2011. u 15:02
0
0
Razgovarano o saradnji graničnih policija BiH i Slovačke
0
Razgovarano o saradnji graničnih policija BiH i Slovačke
Delegacija Granične i imigracione policije Slovačke, koju predvodi direktor Ludovit Biro, boravila je u Sarajevu u trodnevnoj posjeti Graničnoj policiji BiH (GPBiH) i Službi za poslove sa strancima.
Slovačku delegaciju, u kojoj je uz direktora Biroa bio i njegov prvi zamjenik Robert Gucky, šefica Ureda za međunarodnu saradnju Jana Juričková, te direktor Nacionalne jedinice za borbu protiv ilegalnih imigracija Adrian Began, u utorak je u Glavnom uredu GPBiH primio direktor Vinko Dumančić sa saradnicima.

Razgovarano je o dosadašnjoj saradnji između dvije granične policije i njenom daljem razvoju.

Istaknut je kontinuirani napredak GPBiH u vezi s ispunjavanjem obaveza koje proističu iz Odluke za liberalizaciju viznog režima za bh. građane, a posebno u segmentima informatičke uvezanosti graničnih prijelaza, nabavci i instaliranju čitača putnih isprava, korištenju mrežnih resursa te nabavci savremene opreme za graničnu kontrolu.

Istaknuti su i aktuelni rezultati Granične policije BiH u borbi protiv prekograničnog kriminaliteta, pri čemu je izražena spremnost Granične i imigracione policije Slovačke da i dalje pruža podršku srodnoj policijskoj agenciji iz BiH.

Potcrtani su koraci koje GPBiH poduzima radi spremnosti dočeka EU na vanjskim granicama, prije svega u segmentima obuke i nabavci specijalizirane opreme.

Nakon prezentacije načina rada GPBiH, slovačka delegacija upoznata je i o radu Terenskog ureda za aerodrome te Centralnog istražnog ureda GPBiH.

Direktor Službe za poslove sa strancima Dragan Mektić upoznao je rukovodstvo Granične i imigracione policije Slovačke o ustroju i dosadašnjim rezultatima rada Službe naglasivši da je riječ o instituciji Bosne i Hercegovine koja ima sve potrebne instrumente i kapacitete da se odlučno suprotstavi svim oblicima ilegalnih migracija.

Rukovodioci Službe i Granične i imigracione policije Slovačke razgovarali su o unapređenju odnosa i zajedničkim problemima koje imaju ove sigurnosne institucije u svom radu.

Naglasak je stavljen na jačanje saradnje Granične i imigracione policije Slovačke i Službe za poslove sa strancima prvenstveno razmjenom iskustava i podataka, odnosno operativnih informacija, a sve radi što efikasnije borbe protiv svih oblika ilegalnih migracija.

Tokom posjete Imigracionom centru delegaciji Slovačke prezentiran je način rada i uvjeti boravka u ovom centru, koji ispunjava sve evropske standarde, ali i brojni instrumenti zaštite ljudskih prava koji su na raspolaganju svim korisnicima Imigracionog centra, saopćila je Služba za poslove sa strancima.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: