Nabaviti do 50.000 doza u FBiH
0

Ravlija: Vakcina je najučinkovitija i najbolja mjera zaštite od gripe

FENA
Glavna federalna epidemiologinja dr. Jelena Ravlija kaže da su, prema informacijama s terena, pojedini kantoni na području FBiH, ovisno od financijskih mogućnosti, u fazi nabavke vakcina protiv sezonske gripe, a kao najučinkovitija i najbolja mjera zaštite od gripe vakcinacija se prvenstveno preporučuje hroničnim bolesnicima i starijim osobama.

Epidemiologinja Ravlija kazala je Feni da procjene pokazuju da bi se, na taj način, u FBiH moglo nabaviti oko 50.000 doza vakcina, te da je Zavod za javno zdravstvo FBiH preporučio resornom federalnom ministarstvu nabavku dodatnih 20.000 do 25.000 doza.

"Naša preporuka je da je vakcina i dalje najučinkovitija i najbolja mjera zaštite od gripe", navodi i dodaje da još nije počela sistemska vakcinacija protiv sezonske gripe.

Blagovremeno vakcinacija se preporučuje hroničnim bolesnicima bez obzira na dob, posebno srčanim i plućnim bolesnicima, dijabetičarima, bubrežnim bolesnicima, starijima od 65 godina, osobama u kolektivnim smještajima, njegovateljima hronično oboljelih.

"Vrijeme jeste za vakcinaciju protiv sezonske gripe, ali neće biti kasno da se to uradi sve do kraja decembra, pa i u januaru naredne godine", kazala je dr. Ravlija.

Gripa je zarazna kapljična infekcija, bolest koja najčešće prođe nakon odgovarajućeg tretmana mirovanja. Međutim, nosi sa sobom određene rizike i komplikacije prvenstveno upale pluća.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije sezona gripe 2011./2112. očekivano starta krajem desetog mjeseca, a na ovim prostorima mogla bi se pojaviti do kraja godine. Ove sezone očekuju se slični virusi sezonske gripa kao i lani, a sastav vakcina odgovara cirkulirajućim virusima.