Osam godina proveo u zatvoru
0

Ratni zločinac iz BiH dobio boravišnu dozvolu u Danskoj

Sarajevo-x.com
Danski list Jyllands-Posten objavio je listu imigranata koji su dobili boravišnu dozvolu u Danskoj jer im matičnoj zemlji prijeti smrtna kazna, ili pak mučenje i nečovječno postupanje prema njima. Na listi je i Refik Sarić iz Bosne i Hercegovine koji je optužen za ratne zločine u logoru Dretelj.

Kraljevina Danska, je 1995. godne osudila na osam godina Refika Sarića, koji je tražio azil u toj zemlji nakon što je 1994. godine s porodicom izbjegao iz BiH.

Sarić je osuđen za ratne zločine počinjene tokom jula i avgusta 1993. godine u logoru Dretelj, gdje je prvobitno bio zatvoren, da bi nakon izvjesnog vremena na “vlastitu inicijativu” počeo pružati pomoć stražarima u maltretiranju drugih zarobljenika.

Refik Sarić je proglašen krivim po svih 14 tačaka optužbe koje ga terete za nasilje nad zarobjenicima, od kojih su mnogi podlegli od zadobijenih rana.

No, Sarić je odslužio kaznu, ali i dalje živi u Danskoj. Dobio je boravišnu dozvolu, ali se svakodnevno mora javljati policijskoj upravi u mjestu u kojem boravi.

Nakon što je danski list objavio spisak imena od ministrice za imigracije Birhe Ronn Hornbech zatraženo je da istraži zbog čega Sarić nije deportovan. Istragu je zatražila i dansko-bosanska asocijacija sa sjedištem u Odenseu.

"Tu nema rasparave, on mora biti deportovan“, kazao je predsjednik asocijacije Azmir Kaknjašević.

Novinar Jyllands-Postena je razgovarao s Sarićem, koji navodno boluje od bolesti srca za koju je, kako je kazao, potrebno kontinuirano liječenje.

"Bio sam kažnjen i zatvoren ovdje i ovdje ću se liječiti", kazao je Sarić, prenose danski mediji.