Hag
0

Ratko Mladić tražio da mu se donese ratna uniforma

Sarajevo-x.com
Ratko Mladić
Ratko Mladić
Na statusnoj konferenciji u Haagu, potvrđeno je da će suđenje bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću početi 14. maja ove godine. Optuženi Mladić je rekao da "sumnja" da će imati pravično suđenje nazivajući Tribunal "pristrasnim" i "NATO sudom".

Generalu Mladiću optužnicom Tužilaštva u Haagu na teret je stavljen u 11 tačaka genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanjem pripadnika međunarodnih mirovnih snaga za taoce, 1992. do 1995. godine.

Tužilaštvo je najavilo da će pred sudije tokom suđenja izvesti 148 svjedoka, dok će izjave još 212 svjedoka biti uvedene u dokaze, ali se oni neće pojaviti u sudnici. Tužioci će za izvođenje dokaza imati 200 radnih sati.

Kada mu je sudija Alphonso Orie dao riječ, poslje dugog razmatranja tehničkih detalja procesa, Mladić je rekao: "Vi se zaklinjete da ćete mi suditi fer i pošteno. U to ja sumnjam...Vi ste NATO sud i sudite u ime NATO meni i mom narodu. Na to nemate pravo, jer je NATO tukao moj narod i tuče sirotinju po Aziji i Africi...Vi ste pristrasni".

Sudija Orie je, kao i ranije, Mladiću rekao da Tribunal ne sudi njegovom narodu nego njemu kao pojedincu.

Mladićevo izlaganje bilo je nepovezano i na momente teško shvatljivo, a u sudnici je pokazivao i fotografije svoje djece dok su bila mala, kao i preminule majke i brata. Mladićeva kći Ana počinila je samoubojstvo 1993. godine.

"Ovde nije mjesto meni i mojim saborcima, nego onima koji su uništili Jugoslaviju i uništavaju Republiku Srpsku", kazao je Mladić.

Optuženi je protestovao što njegovoj supruzi nije dozovljeno da mu donese "ratnu uniformu".

"Ja se ponosim Vojskom Republike Srpske i njenom uniformom", rekao je Mladić, pokazujući svoju fotografiju u toj uniformi. Sugerisao je da se u znak protesta u sudnici prvi put pojavio u donjem dijelu trenerke i sivoj bluzi, nasuprot odjelu koje je do sada nosio.

Tvrdeći da "ne pravi cirkus", Mladić je rekao: "Ja sam star čovek, pred krajem, koliko vidim, što se tiče zdravlja...Ja ne branim Ratka Mladića – s njim radite šta hoćete – ali ostavite na miru moj narod".

Potom je tvrdio i da mu Tribunal ne dozvoljava da u tim za odbranu postavi ruskog pravnika i historičarku "zato što su Rusi", a da mu zbog toga nije dozvoljeno ni da u sudnici nosi "rusku kapu".

"Hoću da protestujem da se prekinu ratovi u svjetu...Ako NATO udari na Iran, džabe nam konferencije", kazao je Mladić.

Pošto ga je sudija Ori uputio da preko branioca Lukića podnese zahtjev da mu se dozvoli da nosi kapu u sudnici, ako za to postoje medicinski razlozi, Mladić je ponovo rekao da Tribunal "sudi meni I mom narodu, a ne onima koji su razorili i razaraju druge zemlje".

"Imam kapu adidas, golubiju, rusku, a imam i rukavice kao oni Amerikanci u štafeti što su pobjedili na Olimpijadi, mislim 1972. godine, i podigli ruke ovako", rekao je Mladić, dižući stisnutu pesnicu.

Sudija Ori zatim je okončao raspravu.

U pritvoru Tribunala, Mladić je od 31. maja prošle godine, nakon što je u Srbiji uhapšen šest dana ranije.

Mladić je u junu i julu prošle godine dva puta odbio da se izjasni o krivici o tačkama optužnice, poslje čega je sudija Ori, po pravilima Tribunala, u spis uveo da se on ne osjeća krivim. U prvom pojavljivanju pred sudijom, 3. juna, Mladić je optužbe nazvao "monstruoznim" i "gnusnim".

Prvu optužnicu protiv Mladića zbog genocida nad 7.000 Bošnjaka u Srebrenici, Tribunal je podigao 25. jula 1995.godine.

Kako je rekao sudija Orie, prvi svjedoči Tužilaštva trebali bi biti saslušani 29. maja.