{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ratko Mladić svjedoku opsovao "tursku majku", a sudiju nazvao "međedom"

A
10.4.2013. u 13:02
3
36
Ratko Mladić svjedoku opsovao "tursku majku", a sudiju nazvao "međedom"
3
Ratko Mladić svjedoku opsovao "tursku majku", a sudiju nazvao "međedom"
Ratko Mladić (Foto: AFP)
Ratni komandant Vojske Republike Srpske (VRS), general Ratko Mladić, izbačen je danas iz sudnice Haškog tribunala. Zaštićenom svjedoku koji je preživio strijeljanje u genocidu u julu 1995. opsovao je "tursku majku", a uvrijedio je i haškog sudiju Alphonsa Oriea nazivajući ga "međedom".
Suđenje komandantu VRS-a, kojeg Tužilaštvo Haškog tribunala tereti za najteže ratne zločine, uključujući i genocid u Srebrenici, nastavljeno je jutros nakon što je zbog Mladićevih zdravstvenih problema bilo prekinuto.

Optuženog Mladića sudija Alphons Orie izbacio je iz sudnice zato što je rekao da zaštićeni svjedok iz Srebrenice, koji je preživio strijeljanje, "laže". Dok su ga pripadnici osiguranja izvodili svjedoku je opsovao "tursku majku".

Mladić je doveden u sudnicu, gdje je zaštićeni svjedok RM-346 govorio o tome kako je preživio strijeljanje stotina zarobljenih Bošnjaka na vojnoj farmi Branjevo, 16. jula 1995.

S obzirom na Mladićevo loše zdravstveno stanje, sudije su dale pauzu da bi optuženi mogao na nekoliko minuta izaći iz sudnice.

Dok se vraćao, Mladić je glasno izgovorio nekoliko riječi, a predsjedavajući sudija pitao je svjedoka da li se optuženi njemu obratio.

"Najvjerovatnije, zato što je rekao da sam ja to sve slagao, nisam siguran da li je za mene, pretpostavljam", odgovorio je RM-346.

Nakon toga je sudija naložio da se Mladić izvede iz sudnice, a optuženi je, dok su ga stražari izvodili, sudiji uputio pogrdne riječi nazivajući ga "međedom", a ponovo je opsovao "tursku majku" zaštićenom svjedoku.

Iskaz svjedoka nastavljen je pošto je Mladić izveden iz sudnice. Vijeće je odlučilo da će se Mladić u sudnicu vratiti po okončanju svjedočenja RM-346.

Ratni komandant Vojske Republike Srpske, general Ratko Mladić, optužen je za teške ratne zločine i genocid nad više od 8.000 muškaraca i dječaka u Srebrenici i okolini, nakon što je VRS 11. jula 1995 zauzela tu enklavu koja je bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: