Dokumenti sa sastanka iz 1992.
0

Ratko Mladić: Plan stvaranja Republike Srpske je genocid

Sarajevo-x.com
Ratko Mladić
Ratko Mladić
U ekskluzivnom dokumentu sa sastanka Skupštine bosanskih Srba održane 12. maja 1992. godine, koji je objavila Slobodna Dalmacija, otkrivene su izjave Ratka Mladića koje idu naruku tužilaštvu Haškog tribunala.

U dokumentu transkripta razgovora sa Skupštine bosanskih Srba u maju 1992. godine, do kojeg su došli novinari Slobodne Dalmacije, može se pročitati da će ono što će uslijediti u Bosni i Hercegovini biti genocid.

Još prije deset godina, američki historičar Robert Donia, piše slobodna Dalmacija, kojeg je Tribunal u Hagu angažirao za sudskog vještaka eksperta, javnosti je obznanio da je Ratko Mladić na Skupštini bosanskih Srba održanoj 12. maja 1992. godine ustvrdio da “šest tačaka koje se trebaju provesti u stvaranju Republike Srpske znače - genocid”.

Istina je da je Mladić kazao: “To je, ljudi, genocid.” Prethodno je ustvrdio:

”Prema tome, mi ne možemo očistiti, niti možemo imati rešeto da prosijemo tako da samo ostanu Srbi ili propadnu Srbi, a ostali da odu. Pa to je ... to neće ... ja ne znam kako će gospodin Krajišnik i gospodin Karadžić objasniti svijetu. To je, ljudi, genocid. Mi moramo da pozovemo svakog čovjeka, koji je čelom poljubio ove prostore i teritoriju države koju hoćemo da napravimo", kazao je Mladić tom prilikom, prenosi Slobodna Dalmacija.

"Aždajina glava"

"I njima je mjesto sa nama i pored nas”, dodao je te ispričao zastupnicima u Skupštini kako je dan ranije bio u svom selu, u Kalinoviku, kako su ga došli pozdraviti muslimani iz okolna tri sela, “nikad u većem broju”, iako su ga “uvijek poštivali” i kada su popili po koju čašicu on im je kazao da se “Srbi i Muslimani trebaju držati zajedno, da moraju štititi jedni druge”.

Pojasnio je general Mladić kako ti muslimani u Kalinoviku nisu problem, da je njih lako neutralizirati, jer su u okruženju, i oni iz enklave ne mogu praviti štetu Srbima.

Nakon priče iz Kalinovika Mladić je krenuo prezentirati pakleni plan zauzimanja Sarajeva koje je tom priliko nazvao "aždajinom glavom".

Mladić skupštinarima objašnjava da Muslimani nemaju kuda.

“Nemaju kuda jer je glava aždaje fundamentalizma ispod našeg čekića”, kazao je Mladić podcrtavajući da je nezadovoljan količinom ukopanog i postavljenog oružja i ljudstva na brdima oko Sarajeva pa je već “naredio da dođu oficiri iz Kninskog korpusa koji će brzo popraviti tu lošu sliku”.

“Ne osvaja se Sarajevo pljuckanjem iz minobacača ili iz neke haubice po njemu. Tako se ne mogu dobiti ni pregovori, i nije čudo što nam šalju ljude u pantalonama s rukama na leđima, u autobusima, i razoružavaju ih usput. To nam rade jer su nestručnjaci vodili podjelu naoružanja i mislili su, ako su podijelili naoružanje narodu da su izvršili svoj oficirski posao”, kazao je Mladić tog 12. maja 1992. te opisao koji artiljerijski arsenal treba postaviti oko Sarajeva da bi se politički vrh prisilio na predaju.

"Sarajevo nam treba"

"Ako hoćemo da prisilimo muslimane na predaju, oko Sarajeva mora da se načička 300 cijevi kalibra od zolje 40-64 mm do Orkana i rakete P-65. A mi trebamo još ovog momenta u prsten staviti aždajinu glavu Sarajevo i iz njega može da ima izlaza samo onaj koga mi hoćemo pustiti, ali ne svaki od nas nego samo onaj ko je glavni, ko komanduje. Mi ne smijemo kazati - mi ćemo uništiti Sarajevo, ne, mi nećemo, mi hoćemo da sačuvamo Sarajevo, nama Sarajevo treba”, pojašnjavao je Mladić te nastavio:

"Mi nećemo kazati da ćemo srušiti dalekovod ili vodu isključiti, ne, jer to Ameriku diže na noge, ali gospodo, mi vas molimo, sve je uredu, jednog dana nema vode u cijelom Sarajevu. Šta je, ne znamo, havarija, da mi popravimo, ne, mi ćemo popraviti, polako".

Inače, na ovoj 16. Skupštini Republike Srpske BiH održane 12. maja 1992. birano je rukovodstvo RS i donesena je odluka o formiranju Vojske Republike Srpske na kojoj je za načelnika Glavnog štaba izabran Ratko Mladić koji je zahtijevao "apsolutnu poslušnost vojske".