Završeno saslušanje zločinca
0

Ratko Mladić odbio primiti optužnicu

Sarajevo-x.com
Saslušanje Ratka Mladića, optuženog za genocid i druge ratne zločine, završeno je u Specijalnom sudu u Beogradu u 13:50 sati. Odbio je primiti optužnicu Haškog tribunala.

Ljekari su prethodno procijenili da je sposoban za saslušanje, a to je potvrdio i sam Ratko Mladić. Ruka mu se više nije tresla i smirenije je pričao, prenio je srbijanski list Blic. U toku dana bit će održan i sastanak srbijanskog Akcionog tima za saradnju s Haškim tribunalom i bit će saopšteni dodatni detalji.

A Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu donijelo je danas odluku da su ispunjeni uslovi za izručenje Ratka Mladića Haškom tribunalu, rekao je Mladićev advokat Miloš Šaljić. Šaljić je novinarima ispred Specijalnog suda rekao da će se u ponedeljak žaliti na tu odluku.

"Pismeno ćemo tražiti da Mladić bude prebačen na Vojno-medicinsku akademiju u ponedeljak, kada će i sudsko vijeće odlučivati o tom našem zahtjevu", rekao je advokat po završetku Mladićevog saslušanja.

Prema riječima Brune Vekarića, zamjenika srbijanskog tužioca za ratne zločine, Mladić poslije hapšenja i u pritvoru nije postavljao posebne uslove, pod nadzorom je ljekara, a istražni sudija se trudio da izađe i njemu i njegovoj porodici u susret. "Postoji jasna želja istražnog sudije da poštuje njegova ljudska prava, a sinoćnje saslušanje je prekinuto jer je Mladić trebao popiti lijek", rekao je Vekarić.

Kako je još sinoć rekao izvor "Blica", Mladić je "bio raspoložen da priča". Iz predostrožnosti su preduzete posebne mjere da se spriječi u eventualnom pokušaju samoubistva. Sa sobom nije mogao nositi naočare, a lijekove je uzimao pod kontrolom. Kad je primijetio ove mjere Mladić je rekao: "Šta je, plašite se da ću da se ubijem, neće Mladić na Mladića". Povremeno je bio drzak, pa je tako sam birao stolicu na kojoj će sjediti tokom saslušanja i nosio je kačket sve vrijeme, naveo je izvor.

Advokat Šaljić je rekao sinoć da njegov klijent teško govori i da se teško kreće, a istakao je i da je došao na salušanje sa punom kesom lijekova. Šaljić je dodao da je on ignorisao sudijina pitanja i da se okretao ka Bruni Vekariću koji mu je očito vrlo antipatičan i komentarisao je Vekarićevu bradu.

Nakon današnjeg saslušanja Mladić je tražio da mu u ćeliju donesu jagode i televizor, te mu je udovoljeno.