"Svojom rukom nisam nikog ubio"
0

Mladić postavljao uslove uoči saslušanja

Sarajevo-x.com
Saslušanje haškog optuženika Ratka Mladića trebalo bi da bude nastavljeno u petak, 27. maja u podne, potvrđeno je za BIRN-Justice Report iz Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije.

Istražni sudija Odjeljenja Višeg suda za ratne zločine prekinuo je u četvrtak saslušanje Ratka Mladića zbog njegovog teškog psihofizičkog stanja.

Kako saznaje BIRN- Justice Report, Mladić je sinoć tokom prvog saslušanja tražio da sijedi na običnoj drvenoj "vojničkoj" stolici, te zahtijevao od svih prisutnih da mu se predstave imenom i prezimenom i kažu koje su nacionalnosti.

Prema neimenovanom izvoru, Mladić se tokom saslušanja najviše bunio "zbog dugogodišnjeg proganjanja" porodice, te zatražio da se čitavo saslušanje snima.

Kako saznaje BIRN-Justice Report, Mladić je odbio da potpiše dokument o sinošnjem saslušanju, naglasivši da on "svojom rukom" nije nikoga ubio, ali "da će oni koji to jesu – morati da odgovaraju".

Nakon 16 godina u bjekstvu, haški optuženik Ratko Mladić uhapšen je u četvrtak ujutru u porodičnoj kući svoga rođaka Branislava Mladića u Lazarevu, u blizini Zrenjanina na sjeveru Srbije.

Mladić, bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) optužen je pred Haškim tribunalom za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.