{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Rat u BiH je bio agresivan napad na Jugoslaviju"

F
23.12.2009. u 14:19
0
7
"Rat u BiH je bio agresivan napad na Jugoslaviju"
0
"Rat u BiH je bio agresivan napad na Jugoslaviju"
U sklopu svog dokaznog postupka optuženi Gojko Kličković želi dokazati da je rat u Bosni i Hercegovini bio "agresivan napad na Jugoslaviju", prenosi BIRN - Justice report.
Gojko Kličković je kao materijalne dokaze uveo izvode iz publikacije "Ratni dnevnik Nikole Koljevića", koja je u nastavcima objavljena u srbijanskom dnevnom listu "Večernje novosti".

"Tu se objektivno govori o genezi sukoba. Sukob je ovdje uvezen sa Zapada po scenariju. Ovdje je to rađeno preko obavještajnih službi i sve je režirano. Rat je bio agresivan napad na Jugoslaviju. (...) Odbrana želi da dokaže da je sve držano pod kontrolom izvana. U ovakvim okolnostima srpski narod nije mogao biti agresor, to je samo bila borba za goli opstanak", kazao je Kličković, obrazlažući razloge za uvođenje ovih dokaza.

Kličkovića, zajedno s Mladenom Drljačom i Jovanom Ostojićem, Tužilaštvo BiH tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen u 1992. godini u Bosanskoj Krupi te za udruženi zločinački poduhvat koji je, prema optužnici, počeo u ljeto 1991.

Nikola Koljević je u ratu bio potpredsjednik Republike Srpske. Godine 1997. izvršio je samoubistvo.

Kličković je u spis unio i članak iz srbijanskog sedmičnog magazina NIN pod nazivom "Anatomija zajedničkog zločinačkog poduhvata", čiji su autori američki advokati Alan i Nathan Dershowitz, koji pojam udruženog zločinačkog poduhvata nazivaju "izmišljotinama Haškog tribunala".

"Ovo je problem i moje optužnice. Ovo je dokaz da je i ona urađena na način koji nema veze sa zakonom. Ima veze sa zakonom kao i limena glazba s filharmonijom. Sve optužnice protiv Srba počivaju na udruženom zločinačkom poduhvatu i progonu, a to su dva skoro nedokaziva djela. Ovdje se pokušava osnovno ljudsko pravo pretvoriti u krivično djelo. Pisari optužnica su otišli predaleko", kazao je Kličković.

Prvooptuženi je svoj dokazni postupak počeo u aprilu 2009. godine, a do sada je u spis uvedeno 215 materijalnih dokaza.

Naredno ročište je 26. januara kada Kličkovićeva odbrana namjerava saslušati novog svjedoka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: