Gojko Kličković na suđenju
0

"Nad Srbima u BiH izvršeni su agresija izvana i napad iznutra"

FENA
Gojko Kličković, prvooptuženi za ratne zločine u Bosanskoj Krupi, kazao je danas, u nastavku izvođenja materijalnih dokaza pred vijećem Suda BiH, da su nad Srbima u BiH izvršeni agresija izvana i napad iznutra, prenosi BIRN-Justice Report. - Nakon što je u aprilu 1992. donesena naredba o mobilizaciji u Socijalističkoj Republici Bosni i Hercegovini (SRBiH), počelo je discipliniranje Srba jer nisu prihvatili referendum. Tada Srbi nisu imali svoju državu, tako da su doživjeli agresiju izvana i napad unutra, pošto su bili pobunjeni. Isto se desilo i u Bosanskoj Krupi - kazao je Kličković.

Referendum o nezavisnosti BiH održan je 29. februara i 1. marta 1992., a većina srpskog stanovništva se nije odazvala te je nedugo zatim došlo do sukoba u BiH.

Gojko Kličković, Mladen Drljača i Jovan Ostojić terete se za sudjelovanje u nizu zločina počinjenih na području Bosanske Krupe u toku 1992.

Tužilaštvo tvrdi da su “srpske snage pod stvarnom kontrolom Gojka Kličkovića” 21. aprila 1992. izvršile pješadijski i artiljerijski napad na muslimansko stanovništvo Krupe i Ostružnice, što je za posljedicu imalo smrt najmanje 17 i ranjavanje najmanje 14 osoba.

Kličkovićeva odbrana pokušava dokazati da su napad na Krupu izvršile “muslimanske snage” te da je srpsko stanovništvo protjerano s tog područja 1995. godine.

On je, predočavajući materijalne dokaze, kazao i da Srbi s područja Krupe, iako su bili “u većini i superiorniji”, nisu napadali “svoje komšije Bošnjake” u toku 1992. Dodao je da evakuacije civila Bošnjaka u maju iste godine nisu bile iz “diskriminatorne namjere”.

U optužnici stoji da su civili Bošnjaci, u skladu s “pismenom naredbom Gojka Kličkovića”, 1. i 24. maja 1992. prisilno iseljeni iz Zaluga, Arapuše, Potkalinja, Velike Jasenice, Velikog Dubovika, Zalina i Bosanske Krupe na područje Bihaća i Sanskog Mosta.

Na ovom ročištu u korist odbrane Gojka Kličkovića iskaz je dao i zaštićeni svjedok A8, koji je također kazao da je većina Bošnjaka u maju 1992. željela napustiti područje Krupe jer se plašila za svoju sigurnost te zbog straha od “nepoznatih ljudi”.

Ovaj svjedok je naglasio da nije čuo da je Gojko Kličković tokom 1992. počinio neki zločin na tom području.

Suđenje se nastavlja 17. marta.