BiH
376

"Rat boja": Sarajevski srednjoškolci formirali zastavu BiH

Piše: M. N.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Više od 200 sarajevskih srednjoškolaca okupilo se danas ispred šoping centra Alta kako bi realizirali projekt "Rat boja". Srednjoškolci su, obučeni i u plave i žute majice, formirali zastavu BiH.

Projekt "Rat boja" se sastojao iz dvije faze: prva je metaforički predstavljala rat između srednjih škola, a druga ujedinjenje.

"U prvoj fazi je svaka generacija dobila svoju boju koju je morala istaći prvog dana proljeća, a u drugoj fazi se ujedinjuju za borbu za bolju budućnost bez predrasuda, da skinemo ljagu sa srednjoškolaca kada je u pitanju njihov aktivizam, motivacija i stvari koje uključuju budući posao i njihov aktivizam", rekao je Alem Hamzić, potpredsjednik Mreže vijeća učenika KS.

Zastavu BiH formiralo je 120 srednjoškolaca koji su se potom zabavili i plesali pod motomo: "Probudi se, vrijeme je za promjene!“

"Uspjeli smo 120 srednjoškolaca da okupimo i za jedan sat istreniramo kako da naprave zastavu. To pokazuje da su mladi motivirani i hoće da rade, pogotovo ako im date priliku i vide svijetlu tačku u tome", istakao je Hamzić.

Hamzić koji je koordinator ovog projekta, četvrti je razred gimnazije i kazao je kako vidi svoju budućnost u BiH.

"Imao sam priliku studirati vani ali sam odlučio ostati ovdje i studirati Politologiju na Fakultetu političkih nauka. Možda ćete me vidjeti na političkoj sceni u budućnosti", rekao je Alem.

Članovi Mreže vijeća učenika KS uručili su i zahvalnicu Mirzi Ustamujiću, poslaniku u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, za pomoć u realizaciji projekta "Rat boja".