|

Rastu vodostaji u Tuzlanskom kantonu, poplavljeni putevi i stambeni objekti

Rastu vodostaji u Tuzlanskom kantonu, poplavljeni putevi i stambeni objekti
22
Piše: A. K.
14.5.2019. u 16:06
19
komentara
22

dijeljenja
Rastu vodostaji u Tuzlanskom kantonu, poplavljeni putevi i stambeni objekti Rijeka Turija (Foto: A. K./Klix.ba)
Usljed kišnih padavina na području Tuzlanskog kantona (TK) došlo je do povećanja vodostaja rijeka u Gračanici, Gradačcu, Čeliću i Lukavcu. Poplavljeno je nekoliko lokalnih i regionalnih puteva, stambenih objekata i poljoprivrednih zemljišta.
Povećanje vodostaja rijeke Turije zabilježeno je na području Lukavca, zbog čega su ponovo ugroženi mještani Orahovice koji su se sinoć u nekoliko navrata borili s prodiranjem vode u privatne stambene objekte.

Prema zvaničnim podacima Civilne zaštite TK, u 14 sati je došlo do povećanja vodostaja na Hidroakumulaciji Modrac, koji iznosi 198,25 centimetara, a u odnosu na jutrošnje mjerenje u 7 sati viši je za 25 centimetara. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 kubna metra u sekundi.

Raste vodostaj jezera Modrac (Foto: A. K./Klix.ba) Raste vodostaj jezera Modrac (Foto: A. K./Klix.ba)


Zabilježeno je i povećanje vodostaja rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac, koji iznosi 312 centimetara, zbog čega se poduzimaju redovne mjere odbrane od poplava. Ova rijeka se izlila na području Gračanice i priobalno je poplavila okvirno pet hektara poljoprivrednog zemljišta. 

Na području općine Gradačac došlo je do izlijevanja Lukavačkog potoka na okvirno deset hektara poljoprivrednog zemljišta. Prema informacijama Policijske uprave Gradačac, trenutno je u prekidu saobraćaj na regionalnom putu R-460 Vučkovci – Srnice Donje – Gračanica, kod firme Bričić Građa.

"Rijeka Rajčanka se nije izlila, ali ugrožava putnu komunikaciju, regionalni put Kerep - Zelinja Donja, s obzirom na to da 10 centimetara nedostaje da prelije preko mosta u Kerepu. Odvodni kanali su izazvali izlijevanje vode na putnu komunikaciju u Kerepu kod benzinske stanice, ali saobraćaj za sada nije u prekidu. U Srnicama Donjim ugrožena su tri stambena objekta od bujičnih potoka i rijeke Mala Tinja", navedeno je iz Civilne zaštite TK.Stanje na području Čelića izazvano kišnim padavinama u posljednja 24 sata karakteriše povećanje nivoa i izlijevanje rijeke Šibošnice te rijeke Gnjinice i lokalnih potoka.

"U mjesnoj zajednici Čelić u naselju Agići došlo je do plavljenja lokalnog puta na kojem je u prekidu odvijanje saobraćaja. U mjesnoj zajednici Ratkovići ugrožen je jedan stambeni objekt, a na dijelu regionalnog puta Čelić - Šibošnica - Tuzla otežano je odvijanje saobraćaja", kazali su iz Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzla.

U Kladnju je došlo do porasta svih vodostaja te pojave klizišta, kao i odrona koji su ugrozili stambene objekte i makadamski put.

Stanje na poplavljenim područjima u BiH pratite i danas na portalu Klix.ba. Javite nam kakva je situacija kod vas. Šaljite fotografije i videe na [email protected]
Prijavi grešku


Komentari (19)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...