Neprospavana noć
4

Mještani Orahovice kod Lukavca u strahu čekaju pomoć nadležnih

Piše: A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Iza mještana Orahovice kod Lukavca neprospavana je noć nakon što je usljed izlijevanja rijeke Turije i lokalnih potoka došlo do plavljenja objekata. Vodostaji i dalje dosežu kritičnu tačku, a mještani su u strahu od mogućeg novog izlijevanja vode.

Protekle noći usljed obilnih kišnih padavina došlo je do izlijevanja rijeke Turije na području Orahovice kod Lukavca, a za svega nekoliko minuta voda je opasala stambene objekte, područnu školu, ambulantu, mjesnu zajednicu i prostorije lokalnog nogometnog kluba.

Iako je vodostaj Turije u opadanju, mještani su i dalje u strahu, jer kako su nam kazali, kiša koja još uvijek pada i predstavlja prijetnju od novih poplava.

Najteža situacija je trenutno na području zaseoka Mujagići u kojem je lokalni put još uvijek neprohodan zbog velike količine vode, a visina riječnog vodostaja i dalje doseže kritičnu tačku.

Noć u strepnji je provela porodica Bajrić. Njihovo dvorište je bilo ispunjeno vodom u cijelosti, a svega nekoliko centimetara dijelilo ih je od potpunog plavljenja stambenog objekta.

"Sinoć smo se nalazili u katastrofalnom stanju, voda je u naše i dvorište naših komšija prodirala sa svih strana. Kiša je padala jutros do pet sati, ali je smanjenjem intenziteta došlo i do blagog opadanja nivoa rijeke. Sada očekujemo dolazak nadležnih službi kako bi se izvršilo čišćenje lokalnog mosta", kaže nam Remzeta Bajrić, naglasivši da ovaj dan provodi u strahu od mogućih novih poplava.

Kako bi umanjili prodiranje vode u dvorišta, ali i na poljoprivredna zemljišta, mještani su pravili improvizovane zaštite u vidu vreća s pijeskom i najlona, a u pomoć su im sinoć pristigli i službenici Civilne zaštite TK.

"Situacija je i dalje kritična jer kiša pada, a mi se sada samo nadamo da će nadležni poduzeti sve moguće mjere zaštite", priča za Klix.ba mještanin Orahovice Beharem Mujagić.

Ovo nije prvi put da se mještani Orahovice nalaze u problemu zbog poplava. Problem vide u neočišćenim koritima rijeka i lokalnih potoka.

"Prijeko je potrebno proširenje korita rijeka Rijeka i Turija zbog čega dolazi do konstantnih plavljenja Mujagića, Savčića i Orahovice u kojoj je ovaj put najteže stanje. Izuzetno teška noć je iza nas, a mještani sada rade na sanaciji štete. Uskoro se očekuje i dolazak radnih mašina kako bi se radilo na prohodnosti puteva", kaže za Klix.ba predsjednik Mjesne zajednice Orahovica Fehrat Gulić.

Trenuno stanje u ostalim lukavačkim općinama je pod kontrolom, iako je zabilježen porast vodostaja jezera Modrac, kao i istoimene hidroakumulacije.