{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Raste vodostaj Save kod Bosanske Gradiške, nasipi popuštaju

S
26.3.2013. u 18:18
0
3
Raste vodostaj Save kod Bosanske Gradiške, nasipi popuštaju
0
Raste vodostaj Save kod Bosanske Gradiške, nasipi popuštaju
Foto: SRNA
Vodostaj rijeke Save kod Bosanske Gradiške danas je dostigao nivo od 760 centimetara, odbrambeni nasip je porozan, propušta vodu i ugrožava puteve i naselja Mačkovac i Bok Jankovac.
Put pored nasipa u Mačkovcu gotovo je neprohodan, voda nadire ispod nasipa na nekoliko mjesta, u šta su se uvjerile i ekipe Civilne zaštite općine Bosanska Gradiška.

"Ovim putem do juče su saobraćali školski autobusi. Podzemne vode su učinile svoje i put je neprohodan. Krenuo sam ovim putem pješice i propao sam kao u živom blatu", rekao je mještanin Mačkovca Bojan Gavrilović.

Načelnik Odsjeka Civilne zaštite i komunalne policije u općini Bosanska Gradiška Boško Pucar uvjerio se na licu mjesta u stvarno stanje na terenu.

"Hitno ćemo dati nalog Vodoprivrednom preduzeću `Sava` da sanira ovaj dio puta, koji predstavlja opasnost za odvijanje saobraćaja. Neprestano obilazimo odbrambeni nasip, znamo gdje su potencijalne opasnosti i nadamo se da ćemo uspjeti blagovremeno sanirati sva kritična mjesta", rekao je Pucar.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

Odbrambeni nasip pored rijeke Save oštećen je na nekoliko mjesta, a klizišta na koje mještani upozoravaju već nekoliko godina potencijalna su opasnost ne samo za ova naselja, već za gotovo polovinu Lijevče polja.

U slučaju popuštanja nasipa štete bi bile ogromne i višestruko veće od sredstava za sanaciju ovog objekta, koja se obećavaju u posljednjih 10 godina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: