Respiratorni problemi
62

Raste broj oboljelih u Federaciji BiH, cirkulišu dva tipa gripe i covid

FENA
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Na području Federacije BiH bilježi se porast broja posjeta ambulantama obiteljske medicine, zbog respiratornih oboljenja.

Detektirani su virus gripe A i virus gripe B, u porastu je broj oboljenja sličnih gripi, a ima i slučajeva covid-19.

Stručnjaci savjetuju pravovremenu vakcinaciju protiv sezonske gripe i covid-19, posebno rizične skupine ljudi.    

Voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo FBiH prim. prof. dr. sc. Sanjin Musa navodi da se za područje Federacije BiH svake godine nabavi oko 30.000 do 40.000 doza vakcine protiv sezonske gripe, koje su dostupne stanovništvu.  

"Dvije sedmice nakon vakcinacije, potrebno je za stvaranje zaštite (antitijela). A nikad nije kasno za vakcinaciju protiv gripe. Najvažnija je imunizacija i mjere opće higijene. Osobe koje imaju simptome respiratornih oboljenja trebalo bi da izbjegavaju okupljanja u zatvorenom prostoru jer to može doprinijeti širenju tog oboljenja", naglasio je.   

Musa naglašava da kontinuirano prate i slučajeve covid-19, a karakteristika (ove i prethodne sezone) jeste da ima manje testiranja (u odnosu na prijašnje godine).

Hospitalizirani su osobe iz rizične skupine, a prvenstvene su to osobe starije životne dobi i sa različitim komorbiditetima.