Sjednica PD PSBIH
2

Rasprava o Zakonu o osiguranju depozita: SDS i SNSD polemisali ima li prenosa nadležnosti

Piše: Er. M.
Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH raspravljali su o Prijedlogu zakona o osiguranju depozita u bankama BiH.

Riječ je o zakonu koje je predložilo Vijeće ministara BiH sa zahtjevom da se razmatra po skraćenoj proceduri. Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama BiH izvršna vlast uputila je u Parlamentarnu skupštinu BiH 18. maja 2018. godine.

Zastupnik Mirsad Isaković kazao je kako je riječ o reformskom zakonu koje je Fiskalno vijeće BiH uputilo Međunarodnom monetarnom fondu (MMF). Kako kaže, ovaj zakon je bio dio seta zakona o akcizama, a koji je ostavljen po strani.

"Mislim da je riječ o zakonu koji je neophodan državi. Važno je da se banke obavezuju da svoje depozite osiguraju. Zakonom je definisano i koji su to depoziti“, rekao je Isaković dodajući kako za njega upitnost ovog zakona nije sporna.

Zastupnica Dušanka Majkić rekla je da se ovim zakonom isprava pokušala prebaciti nadležnost sa entiteta na državu BiH. Ona je rekla kako je u prvobitnom tekstu zakona pisalo da Agencija za osiguranje depozita BiH kontinuirano nadgleda poslovanja banaka članica.

"To RS nije mogao prihvatiti jer je to zadiranje u njenu nadležnost. Novi tekst zakona taj dio ne sadrži i dobio je našu saglasnost“, kazala je Majkić.

Istakla je da zakon ide u korist svim fizičkim i pravnim licima u smislu dodatne sigurnosti. Što se tiče donošenja odluka, ona je rekla da odluke donosi Upravni odbor Agencije za osiguranje depozita BiH, a koji čine guvernet Centralne banke BiH, ministar finansija i trezora BiH, ministri finansija FBiH i RS-a te u konačnici predstavnici Agencije za bankarstvo FBiH i Agencije za bankarstvo RS-a koji nemaju pravo glasa.

Prijedlog zakona komentarisala je i zastupnica Aleksandra Pandurević koja je rekla kako u zakonu nije promijenjena nijedno slovo te da je riječ o zakonu koji je jako loše preveden sa engleskog jezika. Kao primjer navela je kako se u tekstu navodi na Centralna banka BiH može imenovati jednog člana, a entitetska ministarstva dva. Pitala je šta se će biti ako Centralna banka BiH imenuje dva člana, odnosno kako će se donositi odluke.

Zastupnici SDS-a sporna je i odredba koja se odnosi na imunitet direktora Agencije za osiguranje depozita BiH, direktora filijala agencije i generalno njenih uposlenika u donošenju odluka ističući kako će se na taj način dati imunitet osobama i kada donose pogrešne odluke, odnosno kada naprave štetu.

Zastupnik Nikola Špirić kazao je kako je Prijedlog zakona o Agenciji za osiguranje depozita BiH „struka“ i da se Aleksandra Pandurević ne razumije u struku. Kako kaže, njega što se tiče neka se priča i da je prijenos nadležnost, ali da se samo radi posao.

SNSD-ov zastupnik Lazar Prodanović poručio je Aleksandri Pandurević da zajedno s ostalim zastupnicima SDS-a na današnjoj sjednici pokrene proceduru izmjene Ustava BiH ističući da je monetarna politika u isključivoj nadležnosti institucija BiH.