BiH
0

Rasprava o sudovima i tužilaštvima u Narodnoj skupštini RS

Piše: G. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Narodni poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS Miladin Stanić rekao je da se sudovi i tužilaštva u RS bave nebitnim predmetima, dok ona druga, mnogo važnija, guraju pod tepih i čine sve da ona zastare.

"Ako se sudovi trude da važni predmeti zastare, onda je to najdirektniji vid političke korupcije. Znam slučaj privrednog spora koji traje 14 godina i to bez pripremnog ročišta, samo se seli sa adrese na adresu. Ta vrsta sudstva pokazuje slabost države i zbog toga je potrebno ući u hitnu reformu sudskog sistema u RS", istakao je Stanić.

On je dodao da nijedan utajivač poreza nije procesuiran i da to šalje lošu poruku stranim investitorima.

"Postala je praksa da sudovi ne procesuiraju ljude koji taje porez. Ne zaboravimo ni to da su sudovi Srpske i bukvalno prije nekoliko godina ubili potpredsjednika SDS-a Branislava Garića", smatra Stanić.

Poslanik Socijalističke partije Nedeljko Milaković istakao je da su pojedine odluke Vrhovnog suda RS suprotne Ustavu RS i postojećim zakonima.

"Šteta koja proizilazi iz takvih nesporazuma može se mjeriti u milijardama maraka. Pojedina vijeća sudija su utvrdila da određena preduzeća iz FBiH mogu prodavati nekretnine u RS, a obrnuto nije moguće, čime se ide direktno na štetu RS", istakao je Milaković.